Pitkään odotettu lakimuutos matkustajien pakkotestauksesta nytkähti eteenpäin – tulkinnanvaraisuus poistumassa

Ministeri Kiuru: Esitys rajojen pakkotestauksesta valmistuu ehkä perjantaina – sote-ministeriryhmä tapaa jo huomenna 2:00
Pakkotestausta selkeyttävää lainsäädäntöä on odotettu pitkään. Näin aihetta kommentoitiin helmikuussa.

Matkustajien pakkotestaus raja-asemilla on ollut pitkään suuri murhe, koska matkustajajoukkoja ei ole viime viikkoihin asti määrätty koronatestiin. Syynä on ollut tulkintaero tartuntatautilaista.

Aluehallintovirastot ovat tulkinneet tartuntatautilakia siten, että ne ovat kokeneet voivansa määrätä yksittäisiä matkustajia koronatestiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö on puolestaan tulkinnut, että matkustajien joukkotestaus olisi jo nyt lain puolesta mahdollista.

Varmuuden vakuudeksi hallitus on vienyt eduskuntaan esityksen, jossa viilataan kahta tartuntatautilain pykälää. Lakimuutos tulee todennäköisesti voimaan huhtikuussa, kunhan eduskunta sen vielä täysistunnossa hyväksyy.

Tänään sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi osaltaan hallituksen esityksen mietinnössään tietyin muutoksin.

– Esitys hyväksyttiin sellaisenaan, mutta valiokunta lisäsi tartuntatautilakiin yhden pykälän, joka mahdollistaa rajavartiolaitokselle laajemman virka-avun tarjoamiseen silloin, kun se on tarpeen rajatestaukseen, liikenteen ohjaamiseen ja henkilötietojen käsittelyyn liittyen, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi MTV Uutisille.

Rajavartiolaitoksen virka-apu voi mahdollistaa esimerkiksi sen, ettei sosiaali- ja terveydenhuollon resursseja tarvitse siirtää rajoille niin paljon.

Lakimuutoksen pitäisi varmistaa, ettei tulkintaeroja enää synny. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on tosin todennut eduskunnassa aiemmin, että aluehallintovirastot ovat jo viime viikkojen aikana päätyneet tulkitsemaan nykyistä lakia siten, että matkustajajoukkojen testaus on mahdollista. Kunhan testauskapasiteettia riittää.

– Tulkintaa on ollut siitä, voidaanko pakollisia terveystarkastuksia kohdentaa vain yksilöihin vain suurempaan joukkoon ihmisiä. Nyt tällä muutoksella täsmennetään tulkintaa, että terveystarkastuksia voidaan kohdentaa myös suurempaan joukkoon, Lohi painottaa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta penää hallitukselta lisäksi sitä, että rajoilla otettaisiin käyttöön selkeä malli, jossa esimerkiksi negatiivisen koronatestitodistuksen tai koronarokotustodistuksen haltija pääsisi maahan helpommin. Näin resursseja jäisi enemmän muiden matkustajien testaamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat