"Pitäkää rajanne kiinni" – nämä venäläiset haluavat suojella Suomea synnyinmaaltaan

Mielenosoittajien terveiset Putinille 0:44
Videolla Vitalii, Darja ja Ilya kertovat, mitä haluaisivat sanoa Venäjän presidentti Putinille.

Lauantaina eduskuntatalolle kokoontunut joukko Suomessa asuvia venäjänkielisiä halusi ilmaista tukensa Orpon hallitukselle, joka päätti jatkaa itärajan sulkua. MTV Uutisten haastattelemien osallistujien mukaan Suomen kannattaa varautua pahimpaan Venäjän suhteen. 

"Keep border closed, keep Finland safe". 

Tähän iskulauseeseen tiivistyi pienen mutta päättäväisen joukon sanoma tuulisella eduskuntatalolla lauantaina. Aktivistiksi itseään kuvaileva mielenilmauksen järjestäjä Ilya Kanatush haluaa muistuttaa, että kaikki Suomessa asuvat venäläiset eivät ole avoimen itärajan puolella.

Kanatush pakeni Venäjältä sodan alkamisen jälkeen, ja kokee nyt tärkeäksi tehdä osansa Suomen puolustamisessa.

– Koen, että tämä on velvollisuuteni, sillä Suomi on kotini nyt, hän toteaa. 

Hän on huolissaan Suomen puolesta. Venäjän hybridioperaatio itärajalla on osoitus aggressioiden lisääntymisestä. Rajan pitämisessä auki ei hänen mukaansa ole yksinkertaisesti järkeä, kun ottaa huomioon uhat. 

– Tilanne rajalla on selvästi osa sotaa, joka nyt on käynnissä. Tässä ei ole kyse niinkään fyysisestä sodasta, jonka Ukraina valitettavasti nyt kohtaa. Venäjä käy hybridisotaa läntistä maailmaa vastaan.

Kanatush sanoo suoraan, että terroristisen tien valinneen Venäjän kanssa ei ole mahdollista olla missään tekemisissä. Suomen kannattaa myös olla erittäin varuillaan ja varautua kaikkein pahimpaan. 

Hänelle vastaus kysymykseen siitä, käykö Venäjä jo sotaa Suomen kanssa, on ilmeinen. 

– Totta kai. Tämä ei ole vain minun mielipiteeni. Näin Venäjän niin sanottu media sekä hallinto itse kertovat. Ei ole salaisuus, että Venäjä suoraan uhkailee Suomea. He keskustelevat pelottavista asioista Suomeen liittyen. 

– Minulta ei tarvitse kysyä, täytyy vain avata venäläinen televisio tai radio ja kuunnella, mitä he sanovat.

"Siviilit eivät ole syyllisiä"

Syyskuussa vuonna 2022 Suomeen muuttanut Vitalii Lakushev painottaa myös rajan kiinni pysymisen tärkeyttä. 

– On tärkeää, että Suomi puolustaa itseään. Jotkut Suomessa asuvat venäläiset haluavat, että raja on auki, mutta haluamme tuoda esille myös toisenlaisen näkemyksen.

Hän toivoo, että Suomen hallitus löytää tavan pitää maa turvassa Venäjältä. 

– Uskon, että he pystyvät siihen. Heillä on pitkä historia puolustautuessaan Venäjältä, joten paras mahdollinen ratkaisu varmasti löytyy.

Mielenilmauksessa oli venäläisten lisäksi myös ukrainalaisia sekä venäjänkielisiä suomalaisia. Suomen kansalainen Ellen Bessi haluaa näyttää tukensa suomenvenäläisille, jotka ovat hyvän asian puolella.

Hän kiittelee vuolaasti Suomen päätöstä jatkaa itärajan sulkua, ja samalla lähettää toiveen päättäjille ja kansalaisille.

– Toivon mukaan meitä suomenvenäläisiä huomioidaan Suomessa. Tavalliset siviilit eivät ole syyllisiä tähän maailmanpoliittiseen tilanteeseen.

Hän kertoo, kuinka venäjänkielisten kokema syrjintä Suomessa on arkipäivää.

– Se on lisääntynyt lujaa tahtia. Minulla on kaksi teini-ikäistä lasta, jotka kokevat, etteivät mielellään käytä venäjän kieltä. Meidän kohdallammehan se on helppoa, kun on jonkin verran suomen kielen taitoa. Enemmän huolestuttaa nämä perheet, joissa ei puhuta suomen kieltä.

"En pelkää enää mitään"

Ukrainan lippuun itsensä kietonut Darja Pasichnyk pitää käsissään kylttiä, jossa lukee "Yhdessä Suomen kanssa Venäjän uhkaa vastaan". 

Sodan alettua Ukrainasta Suomeen paennut Pasichnyk haluaa tukea Venäjän "terroristivaltiosta" paenneita. 

– Nämä venäläiset ovat asuneet Suomessa jo sen verran pitkään, että heillä on erilainen ajatusmalli tästä kaikesta. He tukevat Ukrainaa. 

Pasichnykin mukaan rajan kiinni pitäminen on avain turvallisuuteen. Hän kertoo myös omista kokemuksistaan, jotka ovat saaneet hänet toimimaan. 

– Olin Ukrainassa, kun sota siellä alkoi. En pelkää enää mitään. Teen parhaani pysyäkseni itse turvassa ja siksi halusin myös tulla tänne näyttämään, kuinka tärkeää Suomelle on pitää raja kiinni.

Hän kiittelee myös Suomea, jossa olo on ollut kotoisa ja turvallinen. 

– Olette niin mukavia ja kilttejä, haluan sanoa kiitos. Pysykää poliittisesti vahvoina Venäjän kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat