Näihin ihmisiin Venäjä nyt kohdistaa myrkyllistä Suomi-propagandaa

Suomesta luodaan edelleen viholliskuvaa Venäjällä 8:29
Mihin Suomesta luodulla viholliskuvalla pyritään? – Markku Kangaspuro kertoo, miten propaganda Venäjällä vaikuttaa

Venäjällä luodaan Suomesta viholliskuvaa. Maan propagandakoneisto levittää valheita, joiden tarkoitus on kääntää erityisesti Suomen lähialueilla asuvien venäläisten päät. 

Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutista kertoo, että Venäjä kohdistaa nyt valheellista propagandaa Suomesta erityisesti Venäjän luoteisalueilla ja rajan läheisyydessä asuville ihmisille.

Syvemmällä Venäjällä Suomea ei välttämättä edes tunneta, jolloin Suomen vastainen propaganda voidaan ajatella menevän siellä hukkaan, Kangaspuro kertoo Huomenta Suomen haastattelussa. Tämän vuoksi päitä pyritäänkin kääntämään Suomen lähialueilla, jossa Suomi tunnetaan paremmin. 

Kangaspuron mukaan sanat ovat aina tekoja, ja Venäjän propagandasta tulisi olla huolissaan. Se ei kuitenkaan toistaiseksi vaikuta olevan merkittävä turvallisuusriski Suomessa. 

– Erittäin vaikea uskoa, että sellainen propaganda, jota sieltä nyt tuotetaan, uppoaisi suomalaisiin tai Suomessa asuviin ihmisiin laajemmin. 

Kangaspuron mukaan Suomen lähialueilla asuvien venäläisten kääntäminen Suomea vastaan on vaikeaa ja vaatii propagandakoneistolta paljon työtä. Pietarin ja luoteisalueen venäläiset ovat olleet paljon tekemisissä suomalaisten kanssa ja heidän Suomi-kuvansa perustuu pitkälti omiin kokemuksiin.  

– Propaganda on tarkoitettu myös laajemmin venäläisten mielialojen muokkaamiseen siitä, että se vanha ystävällinen Suomi ei olekaan enää ystävä.

Kangaspuron mukaan olisikin nyt tärkeää, että suomalaiset ylläpitäisivät suhteitaan Venäjällä asuviin ihmisiin, ja Suomesta pyrittäisiin viemään rajan toiselle puolelle oikeaa tietoa Suomesta vaimentamaan propagandan tehoa.

Mikä väittämistä on erityisen haitallinen?

Venäjällä on kerrottu esimerkiksi, että Suomi vakoilee venäläisdiplomaatteja Helsingissä, ja että Suomi vaatisi Karjalaa takaisin. Mikä valheellisista väitteistä on erityisen haitallista propagandaa?

– En ehkä yhtä asiaa osaa sanoa. Mutta se ihmisten mielten myrkyttäminen. Pyrkimys kääntää ihmiset ajattelemaan paranoidisesti, että täällä tehdään jotakin pahaa ja uhataan Venäjää sekä tätä heti rajan takana olevaa aluetta, Kangaspuro vastaa.

Venäjällä on viljelty Ukrainan vastaista propagandaa vuosikaudet jo ennen sotaa. Onko Venäjällä tarkoitus saada viholliskuva Suomesta läpi yhtä pitkällä kampanjoinnilla? Entä mihin sillä pyritään? Katso Markku Kangaspuron koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat