Pitäisikö Suomen tunnustaa Palestiinan valtio? PS-ryhmyri Jani Mäkelä: "Ei missään tapauksessa ajankohtaista"

Pitäisikö Suomen tunnustaa Palestiina valtiona? 10:35
KATSO MYÖS: Milloin Suomen pitäisi tunnustaa Palestiinan valtio? Näin Huomenta Suomessa vierailleet kansanedustajat vastasivat!

Kysymys siitä, pitäisikö Suomen tunnustaa Palestiinan valtio, jakoi mielipiteitä MTV:n Huomenta Suomen keskustelussa. Keskustelussa olivat mukana perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Jani Mäkelä sekä keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen.

Espanja, Irlanti ja Norja tunnustivat eilen virallisesti Palestiinan valtion.

Hanna Kosonen sanoi Huomenta Suomessa toivovansa, että myös Suomi voisi tunnustaa Palestiinan valtion mahdollisimman pian, mutta sen aika ei ole vielä.

– Suomen pitää miettiä hyvin tarkkaan se hetki, milloin tunnustetaan. En usko, että se on tänään, mutta toivon todella, että se on mahdollisimman pian.

– Mutta tässä on aika paljon kysymysmerkkejä. Esimerkiksi se, että selkeästi pitäisi olla rauhanprosessi päällä ja näkyvissä se, että demokraattiset vaalit on käyty eikä Hamasin hallitsemia alueita ole enää Palestiinassa. Siihen näyttäisi olevan matkaa.

Kosonen katsoo, että Espanjan, Irlannin ja Norjan päätös antaa "hyvää painetta" siihen, että Palestiinan tunnustamisen prosessi saataisiin käyntiin.

Mäkelä: Ei ajankohtaista

Jani Mäkelän mielestä Palestiinan tunnustaminen ei ole tällä hetkellä "missään tapauksessa" ajankohtaista.

Siellä on päällä kriisitilanne, joka johtuu Hamasin terroristien raukkamaisesta hyökkäyksestä Israelia ja sen siviilejä vastaan, ja siellä on vieläkin panttivankeja, niin eihän tällaista toimintaa voi millään itsenäisyystunnustuksella palkita.

Mäkelä sanoo, että keskustelussa tunnutaan sekoittavan asioita keskenään. Kansanedustajan mielestä kahden valtion mallin kaavailut ja rauhanprosessit ovat pidemmän tähtäimen suunnitelmia.

– Ja niitä ei edistä millään tavalla se, että reagoidaan tunteenomaisesti siihen, että jotkut haluavat vaikka protestoida Israelia vastaan sillä, että tunnustaisivat Palestiinan, joka ei ole valmis tunnustettavaksi. Sillä ei ole rajoja eikä hallintoa, ja siellä on terroristit käytännössä vallassa. 

– Ei sitä voi tunnustaa ennalta varmuuden vuoksi, että se joskus muuttuisi paremmaksi. Ei sellainen ajattelu ole mahdollinen. Sen maan pitäisi olla valmis itsenäisyyteen, ja sen pitäisi olla maa, että voitaisiin edes ajatella tunnustamista.

Suomen linja ei ole muuttunut

Presidentti Alexander Stubbkommentoi maanantaina, että Suomi tulee tunnustamaan Palestiinan valtion "jossakin vaiheessa".

Kyse on siitä, missä kohdassa on tarkoituksenmukaista, että Suomen kaltainen valtio tunnustaa Palestiinan, Stubb totesi.

Sekä Kosonen että Mäkelä katsovat, ettei Suomen linja ole muuttunut.

Ymmärtäisin niin, että myös presidentin tarkoitus oli sanoa, että tämän prosessin tuloksena jos joskus syntyy kahden valtion malli, niin sitten kenties Suomi voi myös Palestiinan tunnustaa, jos se rauhanprosessi toteutuu. Eli ei Suomessa ainakaan oman ymmärrykseni mukaan ole mitään linjamuutosta tapahtunut asiassa, enkä sellaista muutosta haluakaan olla tekemässä, Mäkelä kommentoi.

– En itsekään näe, että tässä on suurta linjamuutosta olemassa. Tämä kahden valtion malli on ollut pitkään Suomen kanta, mutta toivoisin, että nämä viimeaikaiset käänteet saisivat aikaan voimakkaampaa liikettä siihen, että ei olla niin hiljaa tässä tilanteessa, ei kansainvälisesti eikä myöskään Suomessa, Kosonen totesi.

Lue myös:

    Uusimmat