Pitäisikö kosmetiikan kemikaaleja välttää?

Kosmetiikka voi aiheuttaa käyttäjälleen esimerkiksi kosketusallergiaa. Millaisia ainesosia tuotteista löytyy?

Markkinoilla saa periaatteessa olla vain turvallisia kosmetiikkatuotteita, mutta kaikkien valvominen vaatisi runsaasti viranomaistyötä.

Osa tuotteiden sisältämistä ainesosista voi aiheuttaa esimerkiksi kosketusallergiaa, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys kertoo. Poishuuhdeltavat tuotteet, kuten shampoot, voivat sisältää ainesosia, jotka aiheuttavat terveyshaittoja. Koska tuote huuhdellaan heti pois, kontakti tuotteen kanssa jää vähäiseksi.

Ovatko parabeenit vaaraksi?

Kosmetiikkatuotetta voi suojata bakteerisaastumiselta käyttämällä säilöntäaineita. Vaikka säilöntäaineettomuus onkin nykyisin tärkeä ominaisuus, biokemisti Daniel Isaacsin mukaan säilöntäaineista on kuluttajalle hyötyä.

Säilöntäaineet aiheuttavat kuitenkin negatiivisia mielikuvia. Esimerkiksi parabeenit ovat tehokkaita ja melko edullisia, mutta kuluttajat välttävät niitä.

– Tämä on mielenkiintoinen asia, biokemisti pohtii.

Parabeeneista ja niiden haitoista on puhuttu kauan. Parabeenit saattavat aiheuttaa kosketusallergiaa ja ne saattavat lisätä riskiä sairastua rintasyöpään. Jos kosteusvoiteessa on parabeeneja, ne saattavat voimistaa UV-B-säteilyn haittavaikutuksia.

Vaikka parabeenit eivät kerry elimistöön, niitä on monenlaisissa tuotteissa, joten kuluttaja altistuu niille jatkuvasti. Kosmetiikan lisäksi parabeeneja voi löytyä esimerkiksi hammastahnasta, puhdistusaineista, ruoasta ja lääkkeistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Voiko kemikaaleja välttää?

Kosmetologisten tuotteiden ainesosat ilmoitetaan niin kutsutussa INCI-listassa, joka pullistelee toinen toistaan käsittämättömämpiä termejä. Termien taustalla voi olla ainesosia, joita saa kosmetiikassa käyttää vain tiettyinä pitoisuuksina; suurempina määrinä aineet olisivat vaarallisia.

Säilöntäaine fenoksietanolia saa olla tuotteessa enintään prosentti. Ftalaatteja ei saa kosmetiikkatuotteissa käyttää, mutta valmistusprosessin myötä niistä voi kuitenkin jäädä jäämiä tuotteeseen, kertoo teknokemia.fi. Terveyssiteistä löytyy formaldehydiä, josta voi muun muassa valmistaa räjähteitä. Superbakteerien aiheuttamisesta syytettyä triclosania löytyy hammastahnasta. Kannattaisiko kemikaaleja välttää – onko se ylipäätään mahdollista?

Kemikaalitonta elämää toivova kuluttaja voi aina kääntyä luonnonkosmetiikan puoleen. Esimerkiksi säilöntäaineina käytetyt aineet methylparaben, phenoxyethanol ja propylparaben voivat esiintyä useissa kosmetiikkatuotteista, mutta Ecologist-lehteen kirjoittaneen Pat Thomasin mukaan ne olisi mahdollista korvata luontaisilla aineilla. Pesuaineina toimivista yhdisteistä esimerkiksi mystisiltä kuulostavat sodium laureth sulphate ja ammonium laureth sulphate voitaisiin korvata luontaisilla aineilla.

Thomas myöntää, että luontaisiin säilöntäaineisiin siirryttäessä tuotteen käyttöikä saattaa lyhentyä. Miehen mukaan vastineeksi vaihdosta ihminen saa terveemmän ihon ja kokonaisvaltaisen terveyden.

Lue myös:

Katso video: Lääkkeiden turvallisuus puhuttaa


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat