Pitääkö atoopikon välttää peseytymistä? Lääkäri vastaa

Atooppiseen ihottumaan ja sen hoitoon liittyy erilaisia uskomuksia. Studio55.fi pyysi ihotautien erikoislääkäri Anita Remitziä kommentoimaan seitsemää väittämää atooppisesta ihottumasta.

Stressi pahentaa atooppisen ihon oireita

Pitää paikkansa. Nämä ihon pahenemisvaiheet liittyvät usein stressitilanteisiin.

Atoopikon kannattaa välttää suihkussa käymistä ja peseytymistä

Se ei ole niin yksiselitteistä, mutta sanoisin, että ei pidä paikkansa. Nopea suihku on esimerkiksi liikunnan jälkeen  hyvä, sillä hiki voi lisätä kutinaa. Liiallista saippuoiden käyttöä kannattaa välttää, koska se helposti kuorii ihon pintarasvaa pois ja iho kuivuu. Kovin kuumassa suihkussa pitkään lilluminen ei myöskään ole hyväksi.

Atooppisesta ihottumasta tulleet arvet eivät välttämättä häviä koskaan

Raapimisen seurauksena voi jäädä arpia, jos on raapinut pitkään niin että iho on voimakkaasti paksuuntunut. Suurin osa arvista ei kuitenkaan ole niin syviä, että ne eivät korjautuisi, mutta korjaantuminen on hitaampaa.

Atooppinen ihottuma voi puhjeta vielä aikuisiällä

Kyllä voi. Suurin osahan puhkeaa lapsena, mutta joskus vasta aikuisiällä.

Tupakointi pahentaa atooppista ihottumaa

Ei siinä ihan selvää yhteyttä ole, mutta tietysti yleiset elintavat vaikuttavat kyllä. Jos on hyvin epäsäännöllinen työ, epäsäännöllinen unirytmi tai univajetta. Kaikki mikä saattaa herkistää kutinalle vaikuttaa. Myös voimakas alkoholinkäyttö voi vaikuttaa siihen, että on herkempi aistimaan kutinaa.

Maitoallergia voi laukaista atooppisen ihottuman

Ruoka-aineallergiat ovat osa tätä atooppista oireilua. Atooppiseen oireiluun liittyy ihottuma, allerginen nuha, ruoka-aineallergiat, siitepölyallergiat ja astma. Ruoka-aineallergiat ovat yksi osa tätä atooppista kokonaisuutta. Kun sinulla on yksi oire, saat herkemmin myös näitä muita.

Atooppiseen ihoon voi vaikuttaa ruokavaliolla

Siihen ei ole selvää tutkimusnäyttöä tällä hetkellä, mutta on ihmisiä jotka ovat huomanneet, että kun jättää jonkun ruoka-aineen pois, iho on paremmassa kunnossa. Harvoin aikuisilla ruoka-aineallergiat ovat atooppisen ihon taustalla.

Lue myös:

    Uusimmat