Pisimpään avaruudessa ollut nainen palasi Maahan – oli toinen ensimmäisen avaruuskävelyn tehneestä naisparista

Pisimpään avaruudessa ollut nainen palasi Maahan – oli toinen ensimmäisen avaruuskävelyn tehneestä naisparista 0:55
Katso videolta, kun yhdysvaltalainen NASA-astronautti Christina Koch palasi Maahan ennätyksellisen pitkän virkamatkansa jälkeen.

Yhdysvaltalainen NASA-astronautti Christina Koch palasi Maahan ennätyksellisen pitkän virkamatkansa jälkeen. Koch, 41, vietti avaruudessa kaikkiaan 328 päivää.

Hän johti ensimmäistä naispuolista avaruuskävelyä viime lokakuussa Jessica Meirin kanssa. NASA yritti tätä ensimmäisen kerran maaliskuussa 2019, mutta yritys lopetettiin, kun yhtä keskikokoisista avaruuspuvuista ei oltu määritetty oikein. Tämä herätti tasa-arvokeskustelua avaruusyhteisössä.

Samalla aluksella ISS-asemalta palasivat lyhyemmältä pestiltä Euroopan avaruushallinnon edustaja Luca Parmitano sekä heidän venäläinen kollegansa Aleksandr Skvortsov.

NASA:n mukaan Kochin tehtävä antaa tutkijoille kaivattua tietoa siitä, kuinka painovoima ja avaruussäteilyn painottomuus vaikuttavat naisvartaloon pitkäkestoisissa avaruuslennoissa. Tämä tieto voi osoittautua hyödylliseksi, kun Yhdysvaltain avaruusjärjestö tavoittelee kiinteän ja pysyvän avaruusaseman rakentamista kuun pinnalle seuraavan vuosikymmenen aikana.

Scott Kellyn 340 päivää kiertoradalla -tutkimus on osoittanut, että pitkäaikainen avaruuslento aiheuttaa ihmiselle terveysvaikutuksia, kuten kaulavaltimon ja verkkokalvon paksuuntumista ja geenien imeytymisen muutoksia.

 

Lue myös:

    Uusimmat