Pirtun myynti on romahtanut – "Nykyisin vain lääkäriksi opiskelevien juoma"

MTV Uutisten keräämien tietojen mukaan pirtun myynti on romahtanut huippuvuosista.

Apteekeissa myytävän Spiritus Fortiksen eli pirtun myynti on pudonnut jopa kymmenesosaan viime vuosikymmenien aikana.

– Yksistään alkuvuonna pirtun eli 96-prosenttisen etanolin myynti on laskenut viime vuodesta kolmanneksen. Myynti painottuu loppuvuoteen. Kussakin Yliopiston Apteekissa sitä myydään enää vain keskimäärin 4-5 pulloa kuukausittain eli parisen litraa, kertoo proviisori Tiina Miettinen.

Tampereella pirtun myynnin romahtamiseen nähdään monia syitä.

– Yksi merkittävä syy on se, että pirtu on nykyisin suhteessa kalliimpaa kuin Alkossa myytävät kirkkaat viinat. Vielä takavuosina se oli jopa huomattavasti halvempaa, eikä Alkon myymälöitä ollut maaseudulla, toteaa apteekkari Riitta Junnila Tampereen ensimmäisestä apteekista.

Kuopion Niiralan apteekista vahvistetaan myös pirtun myyntikäyrän kääntyminen laskuun. Savossakin kuitenkin näkyvät yhä selvät myyntipiikit tiettyinä vuodenaikoina – sama trendi on ollut jo vuosia.

– Kulutus vähenee koko ajan. Vappuna pirtua ei mene, mutta jo vuosia selvät myyntipiikit ovat olleet juhannuksena ja jouluna. Liekö syy se, että loppuvuoden budjetin ylijäämä käytetään pirtun ostoon, veistelee proviisori Henna Ylikangas.

Eräässä pohjoisen Suomen apteekissa yllätyttiin, kun pirtua on myynnin vähentymisen vuoksi menossa vanhaksi lähiaikoina peräti kaksitoista litraa.

– Jostain syystä eläinten sorkkien puhdistaminen on ilmeisesti vähentynyt, vitsailee hieman ironisesti apteekin työntekijä.

Apteekit joutuvat ostamaan pirtunsa kuuden puolen litran muovipullon erissä lääketukuista. Tukut puolestaan ostavat raaka-aineen ohraetanolin Altialta.

Pirtu ei maistu nykylääkäreille

Entisaikaan lääkäreillä oli lupa määrätä itselleen pirtua. Reseptinkirjoitusoikeus on yhä olemassa, mutta määrää on rajoitettu neljään litraan vuodessa.

– Jos lääkäri kirjoittaa sallittua enemmän, niin siitä pitää tehdä ilmoitus. Vastavalmistuneilla lääkäreillä on nykyisin myös varaa ostaa parempia juomia. Pirtu on nykyisin vain lääkäriksi opiskelevien juoma. Pirtuboolit olivat viime vuosisadalla iso juttu, toteaa Junnila.

Junnilan mukaan heidän apteekistaan myydään pirtua 15 litraa vuodessa.

– Apteekkimme myyntihuippu on jostain syystä vuosittain ennen juhannusta. Pirtun vahvaa makuahan ei saa oikein millään peitettyä, vaan se maistuu aina läpi, Junnila sanoo.

Junnilan mukaan vanheva pirtu hävitetään laimentamalla sitä vedellä ja kaatamalla viemäriin tai laittamalla se lääkehävitykseen.

– Jotta pirtu ei päädy lääkehävityksessä vääriin käsiin, niin siihen sekoitetaan esimerkiksi lattianvahausainetta tai astianpesuainetta. Tällöin sitä ei kukaan voi juoda. Pullon päälle pitää kirjoittaa, että pirtu sisältää kyseistä pesuainetta, sanoo Junnila.

Fakta: Pirtu vanhenee vuodessa

Suomen Apteekkariliitolta ei löydy koottua tilastotietoa siitä, kuinka paljon myynti on apteekeissa kokonaisuudessaan romahtanut ja kuinka paljon sitä on vaarassa vanhentua varastoissa.

– Tietysti apteekeissa myytävä pirtu vanhenee siinä missä muukin tuote. Alkoholi hajoaa herkästi ja pirtussa oleva etanoli hajoaa, mikä seurauksena alkoholipitoisuus laskee eikä tuote ole se, mikä tuotetiedoissa on ilmoitettu. Vanhemisaika on vuosi valmistuksesta, sanoo proviisori Elina Aaltonen Suomen Apteekkariliitosta.

Apteekissa myydään myös laimeampia etanoliliuoksia, joiden pitoisuudet ovat 50,70 ja 80 prosenttia. Näiden tuotteiden vanhenemisaika on viisi vuotta ja avattuna ne säilyvät kaksi vuotta.

– Näiden kaikkien luvanvaraisten tuotteiden käyttötarkoitus on lääkinnällisten laitteiden ja instrumenttien puhdistus ja desinfiointi. Tämän lisäksi niitä käytetään laimennettuna tieteellisessä tutkimuksessa ja liuottimena, luettelee Aaltonen.

Yksi valmistajista on Berner, joka myi viime vuonna Spiritus Fortiksen kaikkia laimennoksia yhteensä yli 38 000 pulloa. Pirtu myydään nykyisin muovipullossa, koska se ei mene rikki ja on ympäristöystävällisempi kuin lasipullo.

– Haluamme näin vapunkin alla korostaa: Spiritus Fortis on tarkoitettu vain ammattikäyttöön eikä sitä saa väärinkäyttää alkoholijuomana, kirjoittaa viestintäpäällikkö Martina Lilius Berneriltä.

Pirtun salakuljetus loppunut

Suomeen salakuljetetun pirtun tuonti on loppunut kokonaan. Vielä 90-luvulla tulli takavarikoi jopa 700 000 litraa laittomasti maahantuotua pirtua.

– Valtaosa Suomeen tuodusta ja täällä myydystä pirtusta oli väärennettyä. Se oli tavallisesti alunperin valmistettu teollisuusalkoholiksi, jossa oli ihmiselle vaarallisia lisäaineita. Suomessa tämä laittomasti maahantuotu alkoholi kirkastettiin kanan lannalla, minkä jälkeen se pullotettiin ja myytiin ihmisille, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tullista.

Sinkkosen mukaan Suomessa myytiin mitä vain pirtuna.

– Näissä pimeissä pulloissa saattoi olla oikeastaan mitä vain aineita, mitkä olivat ihmisille hengenvaarallisia ja niiden juomisesta tuli myös pysyviä sairauksia. Nyt ihmiset ovat vihdoin valveutuneet ja ymmärtäneet vihdoin, että pimeää pirtupulloa ei ole mitään järkeä ostaa. Pirtun salakuljetus loppui siihen, kun ihmiset ymmärsivät niiden vaarallisuuden, sanoo Sinkkonen.

Lue myös:

    Uusimmat