Pirkkalan lento-onnettomuuden uhrin koulutushistoria otetaan tarkempaan syyniin – Otkes ei julkaise turmavideota: "Haluamme kunnioittaa omaisia"

Tampere-Pirkkalan lentoasemalla tapahtui eilen illalla onnettomuus, kun harjoituslennossa ollut pienkone syöksyi maahan. Onnettomuudessa kuoli konetta ohjannut lento-oppilas.

Onnettomuustutkintakeskuksen ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen kertoo MTV Uutiset Livessä tapauksen olevan hänen kahdeksanvuotisen uransa aikana ensimmäinen kerta, kun lentokoneoppilas menehtyy ultrakevyellä pienkoneella.

Onnettomuustutkintakeskus ottaa lähipäivinä syyniinsä onnettomuuden uhrin koulutushistorian.

– Koulutustilanne on se, mikä meitä kiinnostaa monessa mielessä. Sillä voidaan vaikuttaa turvallisuuden parantamiseen vastaavissa muissa kerhoissa ja toiminnassa, Aaltonen toteaa.

Onnettomuusvideo ei tule julkisuuteen

Kone ei syttynyt pudottuaan palamaan, mutta törmäys oli ollut niin raju, että kuljettaja oli todennäköisesti menehtynyt sen seurauksena. 

– Onnettomuus eteni niin, että oppilas suoritti lentoon lähtöä ja välittömästi suoritti nousukaartoa vasemmalle. Hän nousi muutaman kymmenen metrin korkeuteen melko jyrkässä kulmassa, kaatui siitä jyrkästi ja putosi kiitotien viereen nurmikolle.

Aaltosen mukaan ei ole tavatonta, että onnettomuuksista saadaan videomateriaalia.

– Kyllä niitä jonkin verran on, ja materiaalit, joita kerätään, ovat lain mukaan luottamuksellisia. Emme tule sitä koskaan julkaisemaan ja haluame kunnioittaa sillä omaisia, johtava tutkija sanoo.

Videon perusteella ei voi vielä tehdä päätelmiä, onko koneessa mahdollisesti ollut vikaa vai onko virhe ollut lentäjän.

– Siinäpä periaatteessa ne vaihtoehdot ovat. Sää käsittääkseni oli illansuussa sen verran hyvä, että se ei ainakaan ollut tekijä siinä, Aaltonen sanoo.

Tutkinta pidetään tiiviinä

Onnettomuustutkintakeskus jatkaa tapauksen selvittämistä poliisin kanssa. Aaltosen mukaan tutkinta pidetään tiiviinä. 

– Meillä ei ole tutkintavelvollisuutta edes tutkia ultrakevyiden koneiden onnettomuuksia. Koska kyseessä on lentokoulutusvaihe, tässä voidaan tarkastella sitäkin puolta, koska sillä voi olla turvallisuutta parantavia vaikutuksia. Uskon, että siitä saadaan hyöty irti.

Tilastollisesti pienkoneonnettomuuksia on vähän, vaikka esimerkiksi Kajaanissa tapahtui viimeksi viikonloppuna yhden hengen kuolemaan johtanut pienkoneonnettomuus.

– Ikävää tietenkin, että peräkkäin tulee kaksi. Viimeiset viisi vuotta ovat olleet varsin turvallisia yleisilmailussa ja harrasteilmailussa. Muistaakseni edellinen kuolemaan johtanut onnettomuus oli vuodelta 2017. Tilastot ovat hyviä, mutta jokainen onnettomuus on liikaa.

Lue myös:

    Uusimmat