Piristä väreillä mökkisi sisustusta – poimi sisustussuunnittelijan neuvot!

Ensi torstaina MTV3-kanavalla alkavan Pientä mökkiremonttia- ohjelman juontaja Sari Kosonen neuvoo, kuinka värejä kannattaa käyttää sisustuksessa, ja etenkin mökin sisustuksessa.

Sisustussuunnittelija Sari Kosonen on yksi 10. huhtikuuta alkavan Pientä mökkiremonttia-ohjelman suunnittelijoista. Kosonen käyttää mielellään runsaasti värejä sisustuksessa.

– Olen asunut Iso-Britanniassa. Kun muutin takaisin Suomeen, niin tuntui siltä, että kuolen siihen, kun täällä ei käytetä sisustuksessa lainkaan värejä. Väreissä ei ole koskaan mitään pahaa, Kosonen sanoo.

Värejä pitää Kososen mukaan kuitenkin osata käyttää ja yhdistellä oikealla tavalla. Värien käyttöön vaikuttaa se, minkä tyylistä sisustusta haetaan; tavoitellaanko harmonista vai energistä sisustusta?

Myös huoneen käyttötarkoitus vaikuttaa siihen, millaisia värejä sisustuksessa kannattaa suosia. Olohuoneessa, makuuhuoneessa ja lastenhuoneessa pätee Kososen mukaan hieman eri säännöt.

Kaikilla ei ole synnynnäistä värisilmää

Kaikki värit eivät sovi yhteen, ja tilan värimaailmaa kannattaa suunnitella etukäteen.

– Täytyy olla jokin ideologia miksi lähtee tekemään jotakin. Jos vain sikin sokin heittää kaikki sekaisin, niin se ei toimi. Kannattaa harkiten kerätä kokonaisuus, ja miettiä tarkkaan, mitkä värit toimivat keskenään, selittää Kosonen.

Kososen mukaan jotkut näkevät helposti, mitkä värit sopivat yhteen, ja mitkä eivät. Kososen mielestä tätä taitoa ei voi juuri opetella, vaan se on synnynnäinen taito.

Epävarma?

Jos ei ole varma omasta värisilmästään, eikä halua palkata sisustussuunnittelijaa, Kosonen suosittelee käyttämään apuna oppaita ja sisustuskirjoja, joissa kerrotaan, mitkä värit sopivat yhteen.

Jos ei ole varma siitä, millaiset värit sopivat yhteen, kannattaa Kososen mukaan sisustuksessa suosia neutraaleja värejä, ja lisätä rohkeampia värejä sisustukseen pienillä sisustuselementeillä, kuten tyynyillä ja verhoilla.

Värit käyttöön mökillä – suosi murrettuja

– Kun ollaan luonnon keskellä, niin värit ovat enemmän luonnonläheisiä. Mökkiväritykseen sopii paremmin, että ei ole mitään neonkirjavia värejä, vaan enemmän tällaisia murrettuja luonnonsävyjä, Kosola neuvoo.

Mökin sisustuksessa puu on usein vallitsevin elementti. Kososen mukaan puupintojen kanssa sopivat hyvin esimerkiksi mustan, ruskean, vihreän ja harmaan eri sävyt.

– Puun kanssa toimii hyvin monet värit. Valkoinen toimii myös aina puun kanssa, se raikastaa puuta, Kosonen sanoo.

Mökillä rentoudutaan

Mökki on yleensä sellainen paikka, johon lähdetään rentoutumaan. Tämä kannattaa Kososen mukaan ottaa huomioon myös mökin sisustuksessa ja värimaailmassa.

– Jos mökillä on hirveän voimakkaat värit, niin rentoutuminen on vaikeampaa, kuin jos mökillä ympärillä harmonisempia värejä, sanoo Kosonen.

Värejä voi muuttaa mökillä vuodenajan mukaan helposti esimerkiksi vaihtamalla kattauksen, tyynyjen ja pyyhkeiden väriä.

Jenni Ahola, jenni.ahola@mtv.fi

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat