Pilaako tämä Suomen tiet? Huolestunut autoilija kuvasi panssarimarssin moottoritiellä: "Ei näkynyt kumisuojuksia"

Lukija kuvasi videolle valtavan panssarivaunuletkan – Pilaako se Suomen tiet? 0:45
Tästä videosta on kyse: Lukija kuvasi, kun panssarivaunut marssivat kovassa helteessä Valtatietä pitkin.

Pilaako panssarivaunuletka Suomen tiet? Näin vastaa asiantuntija.

MTV Uutisten lukija kuvasi videolle keskiviikkona Valtatie 3:lla, kun valtava panssarivaunuletka matkasi Helsinkiä kohti. Letkassa kulki runsaasti Parolan panssariprikaatin kalustoa, kuten neuvostovalmisteisia MT-LB-kuljetuspanssareita sekä BMP-rynnäkköpanssareita. 

Lukija kertoo, että vaunujen letka oli valtava. Hän on huolissaan siitä, tekeekö panssarivaunukalusto tiehen jäljet, ja asfaltin täten ajokelvottomaksi.

– Meidän silmiin panssarivaunuissa ei näkynyt kumisuojuksia ollenkaan, kysymys kuuluu, että eikö sellaiset pitäisi olla rauhan aikana? Lukija pohti ja esitti kysymyksen.

Katso yläpuolelta, kun panssarit ajavat letkassa asfalttia pitkin.

"Ei vaikuta tien käytettävyyteen millään tavalla"

Everstiluutnantti evp. Olli Dahl kertoo, että kun panssarivaunuletka marssii tietä pitkin, on meno varmasti kanssa-autoilijan vinkkelistä hurjan näköistä.

Dahlin mukaan panssarivaunujen kumilappuja käytetään yleisesti teiden suojaamisessa, ja esimerkiksi Leopard-2-vaunuista sellaiset löytyvät itsessään jo vakiona. 

Poikkeuksia kuitenkin on, ja esimerkiksi videolla näkyvien MT-LB- ja BMP-panssarivaunuihin kumilappuja ei ole edes olemassa.

– Nämä neuvostovaunut on hankittu jo ennen Venäjän olemassaoloa. Kyseessä on rakenteellisesti sellaisia vaunuja, joihin ei ole suunniteltu kumilappuja, joten ei ole mahdollisuutta edes kiinnittää tällaisia, Dahl kertoo.

Dahlin mukaan siitä, että panssarivaunut pilaisivat tiet, ei tarvitse olla huolissaan. Vaunujen jälki tiehen on olematon, eikä se tee teitä ajokelvottomiksi.

– Sorateihinhän ei jää jälkiä ja asfalttitielle voi jäädä valkoiset iskemät – niistä näkee, että telakoneella on ajettu. Nyt on ollut kuuma ja pehmeään asfalttiin voi jäädä helpommin jälkiä. Se on kuitenkin niin hento se jälki, ettei vaikuta tien käytettävyyteen millään tavalla, hän rauhoittelee.

Dahl kertoo, että nastarenkailla ajaminenkin tekee pahempaa jälkeä kuin panssarivaunun telat.

– Henkilöauton nastarengas syö asfaltin ajouraa, ja kyllä se jälkiä jättää. Nastarengas on kuitenkin ajoturvallisuudeltaan tärkeä vaihtelevissa olosuhteissa. 

Lue myös:

    Uusimmat