Mainos

Pikkutyttö kuoli traagisesti Vantaalla – turmapaikalle ilmestyi koskettava muistomerkki: "Tuli fiilis, että jotain on tehtävä"

Kaksi vuotta sitten joulukuussa kuolleen 10-vuotiaan tytön muistoksi on Vantaalle veistetty koskettava muistomerkki.

Turmapaikalle puunharvennukseen tullut metsuri halusi kunnioittaa pienen tytön muistoa veistämällä pienen alttarin kaadetun puun kantoon. Samalla hän haluaa muistuttaa autoilijoita liikenneturvallisuudesta.

Puuveistos sijaitsee Matarin Ullantiellä. Teos on saanut runsaasti huomiota muun muassa Facebookin kautta.

Kuva puun kantoon moottorisahalla taiteillusta alttarista lähti leviämään Facebookissa, kun espoolainen Seppo Ylönen jakoi sen seinällään. Taksinkuljettajana ja koululaiskuljetusten parissa työskennellyt Ylönen kertoi teoksen koskettaneen häntä.

– Metsurilla on suuren suuri, inhimillinen sydän – pienikin teko muuttuu suureksi, hän kirjoitti postauksessaan.

Ullantiellä on käynnissä tien kunnostus, jonka yhteydessä rakennetaan muun muassa kevyen liikenteen väylä, uusia nopeushidasteita sekä parannetaan valaistusta. Paikalla on kaadettu myös puita. MTV Uutisten tavoittama Ylönen kertoo huomanneensa paikan sattumalta työmatkallaan.

– Kiinnitin kantoon huomiota ja totesin, että siihenhän se auto sinkoutui, hän kertoo.

Facebook-päivitys lähti leviämään yllättävällä nopeudella. Nyt siitä on tykätty noin 7000 kertaa ja jaettu yli 200 kertaa. Hän on myös saanut lukuisia yhteydenottoja esimerkiksi vanhemmilta, jotka ovat joutuneet kohtaamaan Ullantien onnettomuuden kaltaisen traagisen tapahtuman.


”Vielä löytyy inhimillisyyttä”

Ylönen kuvailee tunnelmiaan sanattomaksi seuratessaan, kuinka pienen tytön muistoa kunnioittava teos herättää ihmisten tunteet.

– Vielä löytyy valtavasti inhimillisyyttä, myötätuntoa ja kanssaelämistä. Minulla on sellainen olo, että asia otetaan yhteisesti, hän kertoo.

Hänen toiveensa olisi, ettei Ullantien tai Helsingin Mechelininkadun kaltaisia tragedioita tarvitsisi enää nähdä, vaan ihmiset noudattaisivat nopeusrajoituksia ja hiljentäisivät esimerkiksi koulujen ja pihateiden lähellä.

– Aivan ilahduttavasti suojatien antaminen etenkin lapsille on muutamassa vuodessa lisääntynyt. Mutta valitettavasti aina on niitä, joiden mielestä asia ei koske heitä, hän valittelee.

"Tuli fiilis, että jonkinlainen muisto tehtävä"

Vantaan kaupungin kautta selviää, että muistomerkin on tehnyt kaupungille töitä tekevä metsuri Toni Berndtson. Hän kertoo saaneensa idean teokseen paikalle tultuaan, kun ikävä tapaus oli tullut mieleen.

– Tuli fiilis, että jonkinlainen muisto on tehtävä. Paikalla oli muistoesineitä maassa, myös nyt teoksen kehysten sisällä oleva pieni enkeli.

Ullantien tapaus oli myös Berndtsonille itselleen järkyttävä, sillä hänellä on samanikäisiä lapsia kuin uhri oli.

Tyhjä, maalamaton taulu

Berndtson on tehnyt Vantaalla myös muita puuteoksia, kuten Hakunilassa erään ulkoilutien varressa olevan hyljeveistoksen sekä Petikossa sijaitsevan dinosauruksen. Teokset eivät suoranaisesti kuulu toimenkuvaan, mutta inspiraation tullessa hän on niitä silti tehnyt.

Ullantien muistomerkkiä Berndtson kuvailee mahdollisimman yksinkertaiseksi, sillä kyse on herkästä asiasta. Hän kertoo, että teoksen voi tulkita muistuttavan, että onnettomuuden vuoksi yhdeltä lapselta jäi koko elämä elämättä.

– Ajattelin, että teos on vähän kuin tyhjä, maalaamatta jäänyt taulu, hän kuvailee ajatusta teoksen taustalla. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.