Kynttilät syttyvät eri puolilla Suomea Koskelan nuoren uhrin muistoksi – katso tunnelmia Helsingistä, Vantaalta ja Oulusta: "Hyvin liikuttava hetki"

9:20
Katso, miltä muistolaisuuksissa näyttää Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa. MTV Uutiset liven lähetyksessä puhutaan myös kiusaamisesta Aseman lapsen ry:n kanssa.

Helsingin Koskelan teinimurhan uhria on muistettu tänään ainutlaatuisissa kansalaistapahtumissa eri puolilla Suomea. 

Muistotilaisuudet alkoivat saman aikaan kello 18 yli sadassa kaupungissa. Tapahtumien jälkeen jokainen on saanut viedä oman muistokynttilänsä ennalta sovittuun paikkaan.

Sosiaalisessa mediassa tapahtumaan ilmoittautui etukäteen tuhansia ihmisiä.

MTV Uutiset oli paikalla Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa.

"Tapaus on koskettanut meitä kaikkia"

MTV Uutiset Liven studiossa kiusaamisesta puhumassa ollut Aseman Lapset ry:n kouluttaja Ville Koikkalainen kertoi ymmärtävänsä muistotilaisuuden suosion.

– Kyseessä on poikkeuksellinen tapahtuma, joka on koskettanut meitä kaikkia. Tällaiselle tilaisuudelle on ollut tilausta. Kynttilän sytytys on meille perinteinen tapa kunnioittaa uhrin muistoa, Koikkalainen totesi.

Oulussa kynttilät syttyivät hautausmaalla 

Oulussa kynttilät syttyvät Intiön hautausmaalle muualle haudattujen muistomerkille.

MTV Uutisten toimittaja Carlos Sunila kertoi Koskelan tapahtumien liikuttaneen ihmisiä myös Oulussa sen yleisen merkityksen takia: murhenäytelmä on tuonut mieleen esimerkiksi omia muistoja kiusaamisesta.

Äidit ja isät ovat selittäneet lapsilleen tapahtuman merkitystä

Vantaalla kynttilöitä vietiin Tikkurilan kaupungintalon vesialtaan reunalle. Myös kaupungin uuden kirkon kellot soivat uhrin muistolle.

– Se oli hyvin liikuttava hetki, ja monet ihmiset pysähtyivät kuuntelemaan kelloja, toimittaja Katja Lintunen kertoi.

Tikkurilassa paikalla oli Lintusen mukaan paljon erityisesti perheitä.

– Monet äidit ja isät ovat joutuneet selittämään lapsilleen, miksi tapahtuma on järjestetty.

”Tapahtuma on mennyt luihin ja ytimiin”

Helsingissä muistokynttilöitä on voinut viedä eduskuntatalon portaille.

MTV:n toimittaja Pauliina Ainasojan mukaan Helsingissä myös turmapaikalle on viety kynttilöitä sekä erilaisia henkilökohtaisia viestejä.

– Yhteinen muistaminen tuntui tässä tapauksessa hyvin tärkeältä. Vaikka tapahtumasta on jo muutama kuukausi aikaa, se ei poistu mielestä. Se on mennyt todella luihin ja ytimiin, eduskuntatalon eteen muistohetkeä viettämään tullut Nina kertoi MTV:n haastattelussa.

Nina kertoi keskustelleensa tapahtuneesta myös lastensa kanssa.

– Meidän uusperheessämme on teini-ikäisiä ja parikymppinen poika. Myös he ovat olleet tosi järkyttyneitä.

– Tässä on kyse jonkinlaisesta ”kasvottomuudesta”. Nuorten maailmassa kaikki on nykyään virtuaalista ja kasvotonta, niin myös mielenterveyspalvelut. Pompotellaan luukulta toiselle, ihmiset vaihtuvat, lääkärit vaihtuvat, eikä ole mitään jatkuvuutta.

”Omassa nuoruudessa ei olisi voinut kuvitella, että tällaista tapahtuu lähipiirissä”

Eduskuntatalon portaille oman kynttilänsä tuonut Ilmari kertoi viettäneensä lapsuutensa alueella, jossa murhenäytelmä tapahtui.

– Olin itse 16-vuotias samana vuonna kuin uhri ja tekijät ovat syntyneet. Herää tietysti paljon kysymyksiä siitä, onko tilanteessa tapahtunut paljon muutosta. Omassa nuoruudessani ei olisi voinut kuvitella, että tällaista tapahtuu omassa lähipiirissä.

– Mitään erityistä virallista tahoa syyttämättä moni asia on mennyt selvästi pieleen. Ja ne ovat menneet väärin monen henkilön osalta. Kuitenkin täytyy muistaa, että vain yksi heistä on uhri, ja häntä me ollaan täällä tänään oltu muistamassa.

Ilmari toivoi, että tapahtumasta alkaisi uudenlainen keskustelu väkivallasta ja kiusaamisesta.

– Vaikka uhri kuoli turhaan, olisi toivottavaa, että tapaus ei jäisi jättämättä jälkiä myös yleisemmällä ja konkreettisemmalla tasolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja