Mainos

Pika-apu itkuisuuteen: Helppo vinkki rauhattomien vauvojen vanhemmille

Itkuisen vauvan rauhoittamiseen kannattaa kokeilla jalkapohjien hierontaa. Hieronta rentouttaa ja helpottaa tehokkaasti lapsen oloa.

Vauva ilmaisee sekä väsymystä, nälkää että kipua itkulla. Itkuiset vauvat voivat siis kärsiä monista eri asioista, kuten mahakivusta, ummetuksesta tai flunssasta. Tästä syystä vanhempien voi olla hyvinkin vaikea tietää, millä tavoin lapsen oloa voisi helpottaa. 

Helpotus voi kuitenkin löytyä niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin jalkapohjien hieromisesta. 

Kevyt hieronta riittää vauvan rauhoittamiseen

Jalkojen vyöhyketerapia on ikivanha hoitomuoto, joka jokaisen vanhemman kannattaa opetella lapsen rauhoittamista varten.

Vyöhyketerapia perustuu jalkapohjassa sijaitsevien pisteiden hieromiselle. Jalkapohjien pisteet heijastuvat elimiin ja lihaksiin, jolloin niiden hierominen voi lievittää tehokkaasti erilaisia kiputiloja. Kivunlievityksen lisäksi hieronta myös rentouttaa vauvaa.

Jalkapohjien hieronta kannattaa ottaa osaksi vauvan hoitorutiineja, jolloin se voi auttaa vauvaa myös nukahtamaan paremmin. Muista, että vauvojen lihakset ja nivelsiteet eivät ole täysin kehittyneet, joten niiden hierominen kannattaa pitää mahdollisimman lempeänä.

Pää ja hampaat

Varpaiden kärkien hieronta heijastuu vauvan päähän ja hampaisiin. Varpaiden hierominen on hyödyllistä erityisesti silloin, kun vauvalle on tulossa hampaita. 

Nenä

Varpaiden keskikohtien painelu heijastuu nenäonteloihin, jolloin se voi auttaa tukkoista lasta. Kiinnitä siis huomiota varpaiden keskikohtiin silloin, kun lapsi vaikuttaa nuhaiselta.

Keuhkot

Yskä ja muut keuhko-oireet ovat yleisimmin infektion tai kylmän aiheuttamia. Näitä oireita voi auttaa hieromalla vauvan päkiöitä, aivan varpaiden alapuolisia alueita. Voit kokeilla hieroa aluetta myös pienellä pallolla, jolloin paine jakautuu tasaisemmin.

Vatsa

Vatsavaivoja voi lievittää hieromalla hellästi vauvan vatsaa, mutta apua voi hakea myös jalkapohjasta. Jalkapohjan keskiosien hierominen voi helpottaa kaikenlaisia vatsakipuja, joten tätä kohtaa kannattaa hieroa silloin, kun vauvan itkuisuuden syy on epäselvä.

Lantio

Kantapäiden hieronta vaikuttaa alavatsaan ja vauvan lantion seudulle. Jos vatsakipu ei helpota jalkapohjien keskikohtia hieromalla, kokeile hieroa kevyesti vauvan kantapäitä.

Video: Varmista, että osaat toimia oikein myös hätätilanteessa!

0:44

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.