Piispainkokous pyytää selvitystä SLEY:ltä Keniassa vihitystä papista: "Velvollisuutta on laiminlyöty"

Evankelisluterilainen piispainkokous pyytää Suomen Luterilaista Evankeliumiyhdistystä (SLEY) antamaan selvityksen Kenian evankelisluterilaisessa kirkossa tapahtuneesta pappisvihkimyksestä.

Taustalla on se, että SLEY on hakenut työntekijälleen pappisvihkimyksen Kenian yhteistyökirkolta, joka ei vihi naisia papeiksi.

Piispainkokous pitää SLEY:n toimintaa kirkon päätösten ja lähetystyön perussopimuksen vastaisena ja pyytää sitä korjaamaan toimintansa.

SLEY on solminut Suomen evankelisluterilaisen kirkon kanssa lähetyksen perussopimuksen, jossa se sitoutuu noudattamaan kirkon periaatteita toiminnassaan voidakseen toimia lähetystyössä kirkon nimissä. Sopimuksen mukaan järjestön pitää tiedottaa piispainkokoukselle, jos se suunnittelee toiminnassaan merkittäviä laajennuksia tai uusia avauksia.

– Tätä tiedotusvelvollisuutta on tullut nyt laiminlyötyä, sanoi Kirkon lähetystyön johtaja Risto Jukko.

SLEY:n palveluksessa oleva ja Keniassa papiksi vihitty henkilö on toiminut säännöllisesti papillisissa tehtävissä Suomessa.

– Tällainen henkilö voi toimittaa Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa papillisia tehtäviä ainoastaan yksittäistapauksissa, Jukko sanoi.

Kun henkilön vihkimisen papiksi on suorittanut kenialainen piispa, herää piispainkokouksen silmissä kysymys, onko hän todella piispan kaitsennassa. Piispainkokous katsoo, että hänellä tulisi olla pappisoikeudet Suomessa toimiessaan papillisissa tehtävissä.

– Hän ei ole sitä tehnyt, mutta toimii silti pappistehtävissä Suomessa.

SLEY:tä pyydetään korjaamaan kirkon päätösten ja lähetystyön perussopimuksen vastainen toimintansa neljän kuukauden kuluessa ja ilmoittamaan piispainkokoukselle tehdyistä toimenpiteistä lokakuun loppuun mennessä. Piispainkokouksella ei ole mahdollisuutta puuttua SLEY:n sisäisiin asioihin ja päätöksiin.

Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Martin Junge esitti keväällä kyseisestä pappisvihkimyksestä huolensa arkkipiispa Kari Mäkiselle, sillä SLEY:n toiminta voi lisätä jännitteitä Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkojen kesken.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja