Piirikunta teki poikkeuksen koronamaskisuosituksessaan tummaihoisten kohdalla – sai osakseen valtavan rasismiryöpyn: "Viha on ennennäkemätöntä"

MTV haastatteli kahta Minneapolisin mielenosoittajaa –"Miten sama asia voi tapahtua tummaihoisille yhä uudestaan?" 4:40
MTV haastatteli kahta Minnepolisin mielenosoittajaa – näistä syistä he protestoivat kaduilla: "Miten sama asia voi tapahtua tummaihoisille yhä uudestaan?"

Oregonin osavaltiossa sijaitsevan Lincolnin piirikunnan päättäjät ovat joutuneet suuren rasismi- ja vihapalautteen kohteiksi. Rasismiryöppy juontaa juurensa piirikunnan koronavirusepidemian myötä tekemiin maskilinjauksiin.

Piirikunta suositteli viikko sitten kaikille asukkailleen hengitysmaskien käyttöä julkisissa sisätiloissa sekä ulkotiloissa, joissa sosiaalista etäisyyttä ei voida tarpeeksi hyvin pitää yllä.

Suositukseen tehtiin poikkeus muutamien ihmisryhmien kohdalla. Niitä ovat muun muassa alle 12-vuotiaat lapset ja henkilöt, jotka eivät terveyssyistä kykene maskia pitämään kasvoillaan.

Poikkeus tehtiin myös afroamerikkalaisten osalta, joita piirikunnassa on noin prosentin verran väestöstä. Poikkeukseen päädyttiin, koska tummaihoinen väestönosa voisi joutua kohtaamaan maskien takia häirintää ja väkivaltaa.

Kasvot peittävä tummaihoinen koetaan vaarallisena

Asiasta kirjoittava CNN kertoo, että kun Yhdysvaltojen tartuntatautivirasto suositteli huhtikuussa maskeja yleiseen käyttöön, tummaihoisten ja latinojen keskuudessa suhtauduttiin siihen epäilevin tuntein. Syynä oli se, että kasvot maskeilla peitettyinä liikkuvia tummaihoisia ja latinoja saatettaisiin pitää rikollisina rasististen ennakkoluulojen seurauksena.

– Maskisuositus tuntuu järkevältä vastaukselta epidemiaan, jos pystyisimme irrottamaan amerikkalaisen yhteiskunnan yhtälöstä pois, sanoo taloustieteen professori Trevor Logan Ohion osavaltion yliopistosta CNN:lle.

– Kun sitä ei voi tehdä, käytännössä suositus johtaa kehotukseen näyttää vaaralliselta, kun otetaan huomioon vallalla olevat rasistiset ennakkoluulot.

Linjausta jouduttiin muuttamaan

Poikkeuksen maskisuositukseen näiden syiden takia tehneet piirikuntapäättäjät kertovat lausunnossa uskoneensa, että poikkeus oltaisiin nähty sen tarkoitusperien valossa ymmärrettävänä.

Näin ei käynyt.

– Olemme sokissa ja kauhistuneita rasististen viestien määrästä, jonka kohteeksi olemme joutuneet. Piirikunnan johdon, työntekijöiden ja yhteistyökumppanien osakseen saama viha on ennennäkemätöntä, piirikunnan johto kirjoittaa.

Piirikunnan tummaihoiset asukkaat ovat hekin joutuneet häirinnän kohteeksi. Tilanne on johtanut siihen, että piirikunta luopui poikkeuksesta tummaihoisten yhteisöstä tulleiden pyyntöjen jälkeen.

– Rasistiset julkitulot ovat aiheuttaneet pelkoa tummaihoisissa yhteisöissämme. Linjaus, jonka piti suojella heitä, tekikin heistä maalitauluja.

Lue myös:

    Uusimmat