Piinaako siitepöly- tai heinäallergia? Tämä iltarutiini voi helpottaa

Siitepöly- tai heinäallergikolle kesä voi olla piinaavaa aikaa. Jos allergialääkkeet, silmätipat ja nenäsuihkeet eivät tunnu tarjoavan kaivattua helpotusta, kannattaa kokeilla tätä asiantuntijoiden suosittelemaa iltarutiinia.

Jos siitepöly- tai heinäallergia saa olon tukalaksi lääkityksistä huolimatta, voi oloa yrittää parantaa yksinkertaisella iltarutiinilla: suihkulla.

Suihkussa näkymättömät siitepölyhiukkaset peseytyvät pois iholta ja hiuksista, eivätkä enää pääse allergisoimaan, kertoo Huffpost ja New York Post.

Miksi suihkuttelu auttaa?

Jos iltasuihkun jättää välistä, jää hiuksiin, iholle ja hengitysteihin enemmän siitepölyä ja altistuminen allergeenille jatkuu, vaikka olisi siirtynyt jo sisätiloihin.

Etenkin hiuksiin tarttunut siitepöly voi aiheuttaa silmien ja nenän oireita, koska hiukset ovat niin lähellä kasvoja.

Jos jokailtainen hiustenpesu ei ole mahdollista, voi päähän laittaa huivin tai turbaanin, jotta siitepöly ei pääse tyynyliinaan lisäämään altistusta allergeeneille.

Tietenkin iltasuihkurutiinista kiinni pitämällä varmistaa myös, ettei siitepölyä kulkeudu hiuksista ja iholta petivaatteisiin.

Lisäksi etenkin kuuma suihku voi auttaa limaa ja sen myötä siitepölyä valumaan pois ylähengitysteistä.

Asiantuntijoiden mukaan suihkussa käymistä kannattaa harkita heti kotiin palattuaan, eikä jättää sitä iltaan, erityisesti, jos allergiaoireet ovat todella piinaavat, kertoo New York Post.

Huomioi vaatteet ja petivaatteet

Suihkun lisäksi asiantuntijat muistuttavat Huffpostissa, että ulkoa tullessaan kannattaa vaihtaa vaatteet heti ja laittaa käyttämänsä vaatteet pesuun, jotta ulkoa tarttunut siitepöly ei pääse kulkeutumaan kotiin.

Myös petivaatteiden vaihtoväliä kannattaa pitää tiheämpänä siitepölykautena, eikä allergikkojen luonnollisesti kannata kuivattaa pestyjä petivaatteitaan ulkona.

Tuntuvatko allergiaoireet voimakkaammilta kuin aiemmin? Tässä selitys

Huffpostin haastattelemien allergia-asiantuntijoiden mukaan allergikkojen oireet ovat voimistuneet vuosien saatossa.

Asiantuntijat uskovat, että varhain keväällä voimakkaana alkavien allergiaoireiden taustalla ovat leudot talvet, sillä siitepölykausi alkaa aiemmin ja kasvit tuottavat runsaammin siitepölyä.

Siitepölykuormaa ulkoillessa voi vähentää hieman käyttämällä päähinettä ja aurinkolaseja, jolloin pölyä pääsee vähemmän hiuksiin ja silmiin, kertoo New York Post.

Jos mahdollista, liikkumista ulkona voi yrittää välttää niihin aikoihin, kun siitepölyt yleensä niin sanotusti ryöpsähtävät ilmaan: aamulla ja myöhään iltapäivällä.

Lue myös:

    Uusimmat