Pientä kotia sisustamassa? Lue ratkaisut yleisimpiin ongelmiin

Opiskelijan tai nuorenparin ensimmäinen asunto ei usein ole koolla pilattu. Pienen tilan saa kuitenkin sisustettua toimivaksi oikeilla kalusteilla ja säilytysratkaisuilla.

Sujuvan arjen lähtökohta on selkeä ja helposti muunneltavissa oleva pohjaratkaisu. Tyhjä yksiö saattaa vaikuttaa tilavalta, mutta ennen kuin antaa sisustuskuumeelle vallan, tulisi miettiä sopiiko asunnon pohja todella omiin tarpeisiin. Riikka Leskinen JYSK:stä kehottaa kiinnittämään huomiota ainakin säilytystilaratkaisuihin ja käytössä olevan tilan muuntelumahdollisuuksiin.

 – Toimimattomaan pohjaan törmää arjessa väistämättä, joten tilankäyttö kannattaa suunnitella huolellisesti ennen reissua huonekalukauppaan. Asunnon ollessa vielä tyhjä, tilantuntua voi maksimoida maalaamalla seinät mahdollisimman vaalealla sävyllä ja vaihtamalla kaappien ovet liukuoviin, Leskinen kertoo.

Monitoimikalusteet ja huonekorkeus lisätilan tuojina

Jos lattianeliöt loppuvat kesken, kannattaa suunnata katse katonrajaan ja miettiä voisiko huonekorkeutta hyödyntämällä saada lisää säilytystilaa. Kaappien päälle mahtuu yleensä jos jonkinlaisia laatikoita. Kaapistot eivät kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto, vaan tavaroita saa kätevästi kätkettyä esimerkiksi monitoimikalusteiden sisään.

 – Penkin istuimen alle voi jemmattua vaikka ylimääräiset kenkäparit. Myös muhkea rahi toimi hyvin istuimena ja suojaa samalla tavaroita pölyltä ja katseilta. Jos tilaa on todella vähän käytössä, on vuodesohva toimiva ratkaisu, Leskinen vinkkaa.

 Säilytystilan puute on yleinen haaste, johon onneksi löytyy joka kotiin sopivia, mielenkiintoisia ratkaisuja.

 – Inspiraatiota kannattaa hakea sisustuslehdistä ja -blogeista, myös alan messuilla piipahtaminen antaa paljon ideoita.

Näin ratkaiset pienen asunnon tyypilliset tilaongelmat

Ongelma 1: Asunnossa ei ole tarpeeksi kaappitilaa

Ratkaisu: Lisätilaa voi saada hyödyntämällä huonekorkeutta; moniin kaapistoihin saa tarvittaessa asennettua esimerkiksi yläkaapit. Sängyn alle puolestaan voi sijoittaa laatikostot petivaatteille, ja persoonallisena sohvapöytänä toimii arkku, johon voi kätkeä irtotavaraa. Ikkunoiden ja ovien yläpuolelle asennettaville tasoille saa nostettua säilytyslaatikoita tai vaikka kirjoja.

Ongelma 2: Kotiin ei mahdu ruokailuryhmää

Ratkaisu: Taittopöydät ja pinottavat tuolit toimivat hyvin pienessä asunnossa. Illanistujaisissa olohuone voidaan varata ruokailutilaksi, ja kaikki vieraat mahtuvat saman pöydän ääreen. Arkena tuolipino ja kokoontaitettu pöytä vievät mahdollisimman vähän tilaa.

Ongelma 3: Pienille tavaroille ei löydy järkevää säilytyspaikkaa

Ratkaisu: Pieniä tavaroita voi säilyttää kauniissa koreissa avohyllyllä tai lipaston päällä. Koreja saa kätevästi asetettua myös ikkunoiden tai oven karmien yläpuolelle asennettuihin tasoihin.

Ongelma 4: Tavarat ovat hukassa varastoinnin jälkeen

Ratkaisu: Kun varastoidessa käyttää läpinäkyviä kannellisia laatikoita, näkee helposti yhdellä vilkaisulla kunkin laatikon sisällön. Toinen hyvä kikka paikantaa tavaroita on käyttää säilytykseen erivärisiä laatikoita. Kesävaatteet löytyvät helposti talven jälkeen esimerkiksi keltaisella värikoodilla. Tyhjiöpusseja käyttämällä laatikoihin saa sullottua mahdollisimman paljon vaatteita.

Katso myös:

Jos video ei näy mobiililaittellasi, valitse täysversio sivun alalaidasta.

Lue myös:

    Uusimmat