Mainos

Pienestä hyönteisestä suuri vaara: Luteen "suudelmasta" tarttuva loistauti voi johtaa jopa halvaukseen

Sydäntautiin tai halvaukseen johtava harvinainen loistauti saattaa olla Yhdysvalloissa luultua yleisempi. Noin 300 000 ihmisen arvioidaan kärsivän Chagasin taudiksi kutsutusta sairaudesta Yhdysvalloissa. Asiasta kertoo uutiskanava ABC News.

Arviolta 8 miljoonaa ihmistä raportoidaan saaneen tartunnan Keski- ja Etelä-Amerikassa. Tautia on diagnosoitu myös Yhdysvalloissa, Espanjassa, Italiassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa, Australiassa ja Japanissa.

Suurinosa tartunnan saaneista ei saa taudista oireita, mutta noin 30 prosentilla sairastuneista tauti kroonistuu. American Heart Associationin uuden tutkimuksen mukaan on mahdollista, että tautiin sairastuneet potilaat myös välittävät vaarallista infektiota eteenpäin.

Leviää luteen "suudelmasta"

Chagasin tauti on infektiotauti, joka leviää trypanosoma cruzi -nimisen loisen välityksellä.

Loinen kulkeutuu ihmisiin tai eläimiin luteen puremakohdan kautta. Lisänimen "suuteleva lude" saanut ötökkä puree ihmistä usein huulten tai silmien lähistölle. 

Tauti voi levitä myös raskaana olevalta äidiltä lapselle, veren- tai elinsiirrosta tai hyönteisen kanssa kosketuksessa olleesta kypsymättömästä elintarvikkeesta.

Chagas ei leviä ihmisestä toiseen normaalissa kosketuksessa.

Asiantuntijoiden mukaan tauti ei myöskään leviä rintaruokinnassa, mikäli imettäjällä ei ole verta tai haavoja nänneissään.

Voi aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman

Tartunnan ensimmäisiä oireita ovat kuume, väsymys, päänsärky ja ihottuma.

Puremakohdissa voi esiintyä paikallista turvotusta. Ensioireet katoavat yleensä muutamien päivien tai viikon kuluessa.

Harvinaisissa tapauksissa pienille lapsille saattaa kehittyä jo taudin alkuvaiheessa sydänlihaksen tai aivojen vakava tulehdus.

Noin 70 prosentille ihmisistä ei tule loisesta lainkaan oireita.

– Chagasin tauti aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia ja huomattavaa vammaisuutta, joka ilmenee usein nuorella väestöllä, ja siten vaikuttaa merkittävästi taloudelliseen menestykseen, lääkäri Maria Carmo Pereira Nunes American Heart Associationista kertoo ABC Newsille.

Taudin hoito vaatii lääkityksen.

Maailmanterveysjärjestö WHO suosittelee riskialueilla asuvia ja matkustavia välttämään pastöroimattomia sokeriruokomehuja ja acai-hedelmämehuja, jotka saattavat olla infektoituneiden hyönteisten saastuttamia.

Lisäksi suositellaan välttämään taloja, joissa on epäpuhtaat savitiiliseinät tai olkikatto.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.