Mainos

Pidätykset varjostivat Ahmadinejadin voitonjuhlia Iranissa

Vaalien aiheuttamat levottomuudet ovat jatkuneet Iranissa. Teheranin kadut täyttyivät enimmäkseen presidentti Mahmud Ahmadinejadin hurraavista kannattajista. Samanaikaisesti poliisi otti yhteen vastaehdokas Mirhossein Mousavin tukijoiden kanssa.

Mousavin kannattajat, joiden joukossa oli parituhatta teheranilaisopiskelijaa, huusivat hallituksen vastaisia iskulauseita ja pilkkasivat poliisia. Osa heistä myös kivitti poliiseja, jotka yrittivät estää opiskelijoiden kokoontumisen.

Poliisin kerrottiin hajottaneen mielenosoituksia kyynelkaasulla ja ajamalla moottoripyörillä ihmisjoukkojen keskellä.

Lisäksi ainakin sata uudistusmielistä poliitikkoa pidätettiin. Heidän joukossaan oli Iranin entisen presidentin veli Mohammad Reza Khatami.

Katkeran tappion vaaleissa kärsinyt Mousavi ilmoitti anovansa vaalituloksen mitätöintiä.

- Kehotan Iranin kansaa jatkamaan maanlaajuisia protesteja rauhallisella ja laillisella tavalla, Mousavi sanoi.

Ahmadinejad esiintyi uhmakkaana

Kymmenettuhannet saapuivat kuuntelemaan Ahmadinejadia Teheranin keskustaan. Presidentin kuvia ja Iranin lippuja heilutelleet kannattajat puhkesivat suosionosoituksiin, kun Ahmadinejad aloitti puheensa kiittämällä kansaa.

- Meidän on kunnioitettava iranilaisten hienoa voittoa maailmanlaajuista ylimielisyyttä ja vastustajien psykologista sodankäyntiä vastaan.

Ahmadinejad vakuutti puheessaan vaalien olleen rehdit. Hänen mukaansa vastustajat ovat vain pettyneitä, sillä heidän levittämänsä "propaganda" ei tehonnut iranilaisiin.

Ahmadinejad, jonka kovalinjainen politiikka on huolestuttanut länsimaita, vakuutti jatkavansa kiisteltyä ydinohjelmaa. Hän myös uhosi, että Iraniin hyökkäävä valtio tulisi katumaan tekoaan.

Vanhoillisen Ahmadinejadin voitto oli pettymys länsimaille, mutta ainoastaan Ranska on julkisesti ilmaissut olevansa huolissaan vaalien jälkipyykistä.

- Iranin tämänhetkiset tapahtumat eivät ole hyvä uutinen kenellekään, ei Iranille eikä maailman rauhalle, sanoi presidentti Nicolas Sarkozyn avustaja Henri Guaino.

EU huolissaan Iranin levottomuuksista

Euroopan Unioni on ilmaissut huolensa Iranissa presidentinvaalien jälkeen puhjenneista levottomuuksista. EU pitää huolestuttavana myös vaaliprosessissa ilmenneitä epäselvyyksiä.

EU toivoo lausunnossaan, että presidentti Mahmoud Ahmadinejad ja Iranin uusi hallinto kunnioittaisivat kansainvälistä yhteisöä ja sen sopimuksia. Iranin toivotaan myös jatkavan neuvotteluja ydinohjelmasta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.