Pidä joulukukat kauniina pitkään – näin hoidat ystäviäsi oikein!

Joulukukka on tärkeä osa joulunviettoa. Oikealla hoidolla ne voivat kestää pitkäänkin.

Pienellä vaivalla kuka tahansa saa joulun kukista pitkän ilon, kun muistaa pari yksinkertaista keinoa. Jos ulkona on pakkasta, kannattaa juuri sisälle tuodun suljetun kukkapaketin antaa viivähtää puolen tunnin ajan huoneenlämmössä. Näin paketin ja kukkien lämpötila nousee tasaisesti. Sen jälkeen ainoa temppu onkin erotella kukat viileästä pitäviin ja sitä karttaviin sekä säntillisesti kasteltaviin ja kuivempana pidettäviin. Joulukukkia ei tarvitse lannoittaa.

Lämpimässä ja säännöllisesti kastellen: joulutähti ja joulukaktus

Joulutähti on kotoisin Meksikon lämpimistä oloista, joten viileässä tai viimassa se varistelee helposti lehtiään. Valoisa ikkunapaikka on joulutähdelle omiaan vain, jos lasien tiivistykset ovat kunnossa! Muuten joulutähti pitää valoisasta paikasta ja säntillisestä kastelusta. Joulutähden kastelussa on syytä odottaa aina, että mullan pinta ehtii kuivahtaa kevyesti edellisen kastelun jäljiltä. Aluslautaselle ei kannata jättää vettä seisomaan.

Upeakukkainen joulukaktus pitää myös lämpimistä oloista. Sitäkin kannattaa kastella säännöllisesti aina kukinta-ajasta pitkälle loppukesään saakka. Kastelun asteittainen lopettaminen syyskesällä innostaa kaktuksen kukkimaan uudelleen joulun aikaan. Kastelua lisätään taas nuppujen ilmestyttyä.

Viileässä ja vähemmällä vedellä: sipulikukat

Hyasintti, ritarinkukka ja tulppaani sisältävät sipulissaan kaiken kukintaan tarvittavan. Hyasintti ja ritarinkukka pitävät nuppuisina ja kukkien juuri avautuessa vesitilkkasesta silloin tällöin. Varsinkin lämpimässä liiallinen kastelu saa kummankin kukkavarret venymään. Silloin kaivataan tukikeppiä, jonka hyasintilla saa huoletta tuikata suoraan sipulista läpi. Ritarinkukan voi tukea samalla tavalla, mutta jos mielii pitää sipulin tallessa seuraavan joulun kukintaa varten, tukikeppi kannattaa työntää sipulin sijasta multaan.

Sipulikukkien kukinta kestää viileässä kaikkein pisimpään. Hyasintti aukeaa noin viikossa umpinuppuisesta täyteen kukkaansa, mutta upea kukkaloisto kestääkin sen jälkeen päiviä. Jos kasvit on mahdollista viedä yöksi viileään ja pakkasettomaan paikkaan, kukinnan kesto pitenee. Komean ritarinkukan kukinta-aika lasketaan viikoissa.

Viileässä ja kunnolla kastellen: atsalea ja jouluruusu

Kukkarunsautensa alla taipuva atsalea on kosteiden alueiden kasvi, jota usein viljellään saviruukussa. Atsalea nauttii reilusta kertakastelusta. Helpointa on upottaa parin päivän välein ruukku vettä puolillaan olevaan ämpäriin ja antaa veden imeytyä pari kolme minuuttia. Mitä viileämpää on, sen paremmin atsalea viihtyy ja sitä kauemmin se kukkii. Atsaleaa kannattaa hienokseltaan suihkutella silloin tällöin sumupullolla, sillä korkea ilmankosteus lisää kasvin kestävyyttä.

Elegantti jouluruusu on tuoreimpia tulokkaita joulukukkien joukossa. Nykyiset lajikkeet kestävät vanhoja paljon paremmin sisäoloissa. Uusissa lajikkeissa on myös suuremmat kukat ja näyttävämmät lehdet. Jouluruusu pitää viileästä, ja sitä täytyy muistaa kastella säännöllisesti. Ylimääräinen vesi kaadetaan kuitenkin aluslautaselta pois. Jouluruusu kannattaa Etelä-Suomessa ainakin kokeilun vuoksi istuttaa keväällä kukkapenkkiin, jossa se hyvinkin saattaa menestyä perennana.

Lämpimässä ja vettä pihdaten: tulilatva

Tulilatvasta on tullut suosittu ruukkukukka joulunakin. Eikä ihme, sillä sen oranssit ja joulunpunaiset lajikkeet sopivat hienosti joulun väreihin. Tulilatvan paksut ja kiiltävät lehdet haihduttavat vain vähän vettä, joten tulilatvan kastelun voi huoletta unohtaa useiksi päiviksi. Kasteltaessa kannattaa antaa vain pieni loraus vettä kerrallaan, ettei hento juuristo huku.

Sekaistutukset lämpöä vaativimman mukaan

Monissa joulunajan sekaistutuksissa on sekä viileästä pitäviä sipulikukkia että lämpimässä viihtyviä joulutähtiä tai viherkasveja. Sekaistutukset hoidetaan aina vaativimman kasvilajin mukaan: jos mukana on joulutähti, istutus pidetään huoneenlämmössä ja sitä kastellaan säännöllisesti. Istutuksissa käytettävät havukasvit viihtyvät sen sijaan sipulikukkien seurassa vaikka viileässäkin.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat