Petyitkö eläkepäiviin? Vinkit, joilla löydät kipinän elämään uudelleen

Kun keskimääräinen elinajanodote länsimaissa lähestyy 80 ikävuotta, voi ihminen odottaa elävänsä parikin vuosikymmentä eläkkeellä. Jos elämän merkityksellisyyden eläkkeellä kadottaa, miten löytää se uudelleen?

Eläkkeen aluksi elämä voi kaiken vapaa-ajan vuoksi tuntua täydelliseltä, mutta on tavallista, että esimerkiksi toimettomuuden tai tarpeettomuuden tunteen vuoksi ihmienn voi kokea ennen pitkään tyhjyyden ja pettymyksen tunteita, Grandparents.comin haastattelema psykologi Sara Yogev kertoo.

Tyhjyyden tunteeseen auttaa tutkitusti merkityksellisyyden löytäminen. Merkitystä elämälleen löytäneet sopeutuvat eläkepäiviin paremmin ja esimerkiksi heidän avioliittonsa ovat onnellisempia.

Merkityksellisyyden löytäminen voi kuitenkin olla vaikea tehtävä. Yoveg vinkkasi Grandparents.com-sivustolle, kuinka omiin eläkepäiviin voi löytää uutta sisältöä.

Kirjoita arvosi ja kiinnostuksen kohteesi ylös

Tuskin mikään selkeyttää ajatuksia kuin niiden raapustaminen paperille. Varaa aikaa, istu rauhassa alas ja listaa suurimmat kiinnostuksen kohteesi. Kirjaa ylös myös tärkeimmät arvosi. Tämän jälkeen arvioi jokainen asia asteikolla 1-10.

Harjoituksella löydät itsellesi tärkeimmät asiat, mikä puolestaan vie kohti merkityksellisyyden löytämistä.

Mistä haluat itsesi muistettavan?

Mitä jää jäljelle, kun minusta aika jättää? Mitä olen elämässäni saavuttanut – mistä minut muistetaan? Vastaukset edellisiin kysymyksiin voivat tuoda selvyyttä siihen, mikä elämässä on sinulle merkityksellistä. 

– Kuvittele lapsenlapsesi kertomassa sinusta omalle lapsenlapselleen. Mitä hän kertoisi sinusta? kysyy Yogev.

Mistä haluaisit tulla muistetuksi? Mistä olisit ylpeä? Listaa henkilöitä, joita itse ihailet ja kunnioitat. Voisitko tehdä tai toimia samoin kuin he?

Löydä flow-tilasi

Flow-tilassa ihminen voi menettää ajantajunsa, sillä on niin keskittynyt ja uppoutunut tekemäänsä. Joillekin se on sosiaalista kanssakäymistä ja toiset taas rakastavat puuhailla yksin, kuten kalastaa tai lukea. Mieti, missä tilanteessa oma flow-tilasi syntyy, niin voit löytää uutta merkitystä elämääsi.

Älä sekoita merkityksellistä tekemistä intohimoon

Merkityksellinen tekeminen ja intohimo voivat olla sama asia, mutta eivät aina. Yogev neuvookin käyttämään sanaa intohimo varoen. 

– Monet ihmiset löytävät jotain, mikä antaa heidän elämälleen tarkoituksen, mutta se ei välttämättä ole heidän intohimonsa. Saatat löytää elämään tarkoituksen eläkkeellä silloin, kun tunnet olosi tarpeelliseksi, arvostetuksi ja voit osallistua asioihin, muttet välttämättä löydä sitä intohimostasi. Harvempi löytää intohimon, useampi löytää tarkoituksen.

Muista: Etsit merkitystä itsellesi, et muille

Voitte löytää kumppanisi kanssa yhteisistä harrastuksista merkityksellisyyttä, mutta se ei kuitenkaan ole välttämättömyys. Puolisoa ei voi pakottaa pitämään samoista asioista, vaan hänen täytyy itse löytää omat arvonsa, Yogev muistuttaa.

Näin saat vapauden toteuttaa omaa juttuasi, mutta saatte myös polttoainetta avioliitollenne. Tarpeeksi suuri tila tekee kummankin elämästä rikkaampaa ja puhuttavaakin riittää. 

Laadi suunnitelma

Merkityksellisyyden löytäminen vaatii myös sitä, että päänsisäiset haaveet saat toteutettua myös käytännössä. Toisin sanoen unelmien toteuttamiseksi kannattaa luoda toimiva strategia ja todella toimia sen mukaan. Jos haluat aloittaa vaikka uuden harrastuksen, sovi itsesi kanssa päivämäärä äläkä luista siitä. 

Löydä oikea taho

Voit löytää paikkasi samankaltaisten ihmisten joukosta. Etsi sinua kiinnostavia yhteisöjä, esimerkiksi järjestöjä tai yhdistyksiä, joissa voit ottaa osaa toimintaan. 

Puntarissa aito onnellisuus

Studio55.fi-ohjelmassa vieraana psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen.

Puntarissa aito onnellisuus 25:32

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja