Petteri Orpo Uutisextrassa: Kokoomus on valmis muuttamaan soten valinnanvapausmallia

10:22

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo kokoomuksen olevan valmis tarkentamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapausmallia. Orpon mukaan valinnanvapauden tulee kuitenkin olla pääsääntö perustason palveluissa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo myönsi MTV:n Uutisextrassa, että hallituksen neuvottelemaa sote-palveluiden valinnanvapausmallia täytyy vielä tarkentaa. Lausuntokierros lakiesityksestä päättyi perjantaina ja osa lausunnoista on erittäin kriittisiä. Orpon mukaan valinnanvapautta täytyy tarkentaa erityisesti erikoissairaanhoidon osalta.

– Valinnanvapauden täytyy olla toimiva osa kokonaisuutta. Sen pitää toteutua perustason palveluissa pääsääntönä, mutta sitä varmasti joudutaan tarkentamaanerikoistasolla. Valinnanvapauden pitää olla niin tarkasti rajattu ja maakunnan käsissä, että se ei vaaranna meidän upeaa erikoissairaanhoitoa, joka on yksi maailman parhaista. Tämä asia vaatii tarkennusta, koska siitä on epäselvyyttä, linjasi Orpo.

Orpon mielestä erikoissairaahoitoa voidaan silti täydentää myös yksityisllä palveluilla.

Hallitus vaarassa, jos sote kaatuu

Orpo piti kiinni siitä, että sote-uudistus ei toteudu ilman riittävää valinnanvapautta. Soten kaatuminen voisi johtaa hallituskriisiin.

– Jos sote-uudistus kaatuisi, niin tietysti se olisi vakava paikka, arvioi Orpo. Orpon mukaan kaikki kuitenkin haluavat, että sote-uudistus saadaan aikaiseksi.

Hallituksen pystyssä pysyminen ei ole kokoomukselle itseisarvo.

– No ei todellakaan. Hallitus on niin kauan pystyssä pysymisen väärtti kuin se on päätöksentekokykyinen, toimintakykyinen ja noudattaa hallitusohjelmaa, vastasi Orpo kysymykseen.

Rahanjakoon ei ole varaa

Valtiovarainministeri oli huolissaan myös menotoiveista, joita parantunut talouskasvu on herättänyt. Jopa hallituskumppani keskustan riveistä on toivottu esimerkiksi perusturvan parantamista. Valtion kirstunvartijan mukaan rahanjakoon ei ole varaa.

– Ei ole. Meidän pitää kiinni yhdessä sovitusta finanssipolitiikan linjasta. Sen liikkumavaran sisällä mitä meillä tässä tiukassakin kehyksessä on, niin siellä voidaan jotain kohdennuksia tehdä – niin kuin nytkin on tehty. Mutta mitään säästöjä ei voida perua, varoitti Orpo.

Orpon mielestä nyt talouden noususuhdanteessa menokuria pitäisi mieluummin jopa kiristää. Valtio joutuu ensi vuonnakin ottamaan 3 miljardia euroa uutta velkaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja