Sipilältä ja Orpolta tiukka viesti Helsingissä liehuneille natsilipuille: "Veteraanit eivät taistelleet tämän takia"

Poliisi poisti natsiliput mielenosoituksesta 1:45

Natsilippujen liehuminen Helsingin katukuvassa on kerännyt runsaasti vastustusta myös sosiaalisessa mediassa. Kärkipoliitikoista ääneen ovat päässeet ainakin pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sekä vasemmistoliiton Li Andersson.

– Oikea päätös poliisilta takavarikoida natsiliput. Veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua. Itsenäisyydestä taisteltiin, jotta suomalaiset saisivat elää rauhassa ja turvassa maassa, jossa ihmisarvo on jakamaton. Natsismi ei edusta mitään näistä, Orpo kirjoittaa Twitterissä.

– Natsiliput eivät kuulu Suomeen eikä muuallekaan. Ne eivät edusta millään tavalla suomalaisen yhteiskunnan arvoja, Sipilä twiittasi.

– Hakaristilippuja Helsingissä itsenäisyyspäivänä, todella kammottavaa. "Kansallismieliset" osoittavat itse, että kyse on natseista, Andersson kirjoittaa Twitterissä.

Myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti pitävänsä vastenmielisenä, että natsit marssivat Helsingin kaduilla.

Poliisi otti kiinni neljä henkilöä Helsingin marssilta. Kaikilla kiinniotetuilla oli hakaristiliput, jotka heiltä poistettiin.

Antifasistinen Varisverkosto kertoo Twitterissä, että tänään on luvassa lisää mielenosoituksia "äärioikeistoa yhteen kokoavaa 612-mielenosoitusta" vastaan.

– Pillit, torvet ja alpakat mukaan, Varisverkosto kehottaa.

Uusnatsien mielenosoituksessa oli noin 300–400 osallistujaa. Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen osallistujamäärä oli arviolta viisinkertainen, noin 1800 osallistujaa.

Lue myös:

    Uusimmat