Itsenäisyyspäivänä ei näillä näkymin nähdä isoja mielenosoituksia – myös äärioikeiston Suomi herää -mielenosoitus peruttu

5:59
Lehti: Soldiers of Odinilla yhteyksiä saksalaiseen terroriryhmään – tutkija kertoo, onko syytä huoleen

Itsenäisyyspäivänä ei näillä näkymin nähdä isoja mielenosoituksia. Aiemmin tapahtumansa peruuttivat 612-soihtukulkue ja Helsinki ilman natseja -mielenosoitus. Keskiviikkona myös äärioikeiston Suomi herää -mielenosoitus peruttiin.

Suomi herää -mielenosoituksen järjestäjät siirsivät aiemmin tapahtuman Helsingistä Tampereelle. Aluehallintovirasto päätti kuitenkin tiistaina kieltää yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja kokoukset myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta sanoi keskiviikkona STT:lle, että Suomi herää -tapahtuman ennakkotietojen perusteella sitä voidaan pitää etnonationalistisena ja äärioikeistolaisena.

– Voisi sanoa, että tapahtuman taustalla on aineksia perussuomalaisten radikaalimmasta siivestä ja etnonationalisteista.

Etnonationalismi korostaa syntyperää kansakunnan perustana. Kyse on Kotosen mukaan biologisesta nationalismista tai rasismista.

Suomi herää -mielenosoituksen puhujiksi oli ilmoitettu Tuukka Kuru, Tiina Wiik ja Terhi Kiemunki. Kuru ja Kiemunki vaikuttavat muun muassa Suomen Sisussa ja Kansallinen liittouma -nimisessä ryhmässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja