Petri Sarasteen kolumni: Pyrkiikö Pohjois-Korea irti Kiinan otteesta?

Trump ja Kim Vietnamissa - miten neuvottelut etenevät? 5:04
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste on paikalla Hanoissa raportoimassa tapaamisen etenemisestä

Kaikki naapurimaat sen tietävät: Kiinaan ei voi luottaa. Näin sanoi taannoin eräs nimettömänä pysyvä korkea-arvoinen aasialaisdiplomaatti. Kiinan taloudellinen, poliittinen ja sotilaallinen valta on kasvanut viime vuosina rajua vauhtia. Se on huomattu ympäri maailmaa, mutta erityisesti Aasiassa, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

Nyt näyttää siltä, naapurimaat tiivistävät rivejään pitääkseen mahtavan naapurinsa loitommalla. Se, että Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain tapaaminen on nyt Vietnamissa, symboloi sitä, että Kiinan naapurimaat eivät halua katsoa toimettomina Kiinan kasvavaa mahtia alueella.

Ja se, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong un tapaa vuoden sisällä presidentti Donald Trumpin kahdesti on näpäytys Kiinaa kohtaan ja kertoo siitä, että Kim tajuaa maansa pääsevän kehittymään paremmin, jos suhteet Yhdysvaltoihin paranevat.

– Sanoisin pohjoiskorealaisille ystäville. että niin kauan kuin konflikti Yhdysvaltojen kanssa jatkuu, talouskehitys on pysähdyksissä, sanoi vietnamilainen strategi, kenraalimajuri evp Le Van Cuong.

Pohjois-Korea on ollut Kiinan puskuri

Pohjois-Korea on ollut Kiinalle sopiva puskurivyöhyke Yhdysvaltoja vastaan siitä lähtien, kun Koreoiden sota päättyi 1953. Kiinan politiikan perustana on edelleen puhemies Maon aikainen ajatus puskurista imperialistisia voimia vastaan.

Kiina haluaa pitää amerikkalaisjoukot mahdollisimman kaukana rajoiltaan.Toisaalta se ei halua Pohjois-Korean ajautuvan sotaan tai myöskään luhistuvan taloudellisesti täydellisesti, sillä se saisi aikaan hallitsemattoman pakolaisvyöryn 25 miljoonan asukkaan Pohjois-Koreasta.

Toisaalta Kiina ei myöskään halua Pohjois-Korean kehittyvän liian länsimaalaiseksi.Tavallaan nykyinen status quo -tilanne sopii siis sille varsin hyvin. Kiinan aggressiivinen käytös muun muassa Etelä-Kiinan merellä on lähentänyt myös isäntämaa Vietnamin suhteita Yhdysvaltoihin.

Vietnam tahtoo valokeilaan

Noin 90 miljoonan asukkaan Vietnam pyrkii entistä enemmän maailmannäyttämölle. Ensi vuonna siitä tulee YK:n turvallisuusneuvoston jäsen ja ASEAnin puheenjohtaja.

Vietnamin taloudellinen kehitys on perustunut suhteiden normalisointiin vuonna 1995. Vietnam on tientynlainen mallimaa myös Pohjois-Korealle.

Lue myös:

    Uusimmat