Risto E. J. Penttilä: "Jonkinlainen" sotilaallinen yhteenotto Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on todennäköinen

Risto E. J. Penttilä: Yhdysvaltain ja Kiinan välinen “jonkinlainen sotilaallinen yhteenotto on todennäköinen” 0:31
Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä: Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on kylmä sota.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä arvioi Huomenta Suomessa Kiinan ja Yhdysvaltain kiristyviä välejä. Penttilä pitää "jonkinlaista" sotilaallista yhteydenottoa maiden välillä todennäköisenä.

Hankaus Kiinan ja Yhdysvaltain välillä on ollut viime aikoina näkyvääRisto E. J. Penttilä pitää todennäköisenä, että maiden välien kiristyminen johtaa jonkinlaiseen sotilaalliseen konfliktiin.

–  Kyllä se todennäköistä on, kun sanot "jonkinlainen", Penttilä vastasi kysymykseen.

– Ja tässähän puhutaan siitä, että sattumalta lentokoneet törmäävät toisiinsa taikka joku hermostunut laivan kapteeni tekee jotain. Sellaisen mahdollisuudet tässä kasvavat koko ajan, Penttilä selittää.

Viime päivinä maiden välejä ovat kiristäneet muun muassa Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin vierailu Yhdysvalloissa sekä Kiinan sen jälkeen simuloimat hyökkäykset Taiwaniin.

– Se tärkein johtopäätös on, että Kiina on päättänyt näyttää Yhdysvalloille, että sormet pois Taiwanista. Tämä näyttää siltä, että näiden kahden suurvallan, Yhdysvaltain ja Kiinan, välillä, on nyt kylmä sota, jonka keskipiste on Taiwan.

"Jos Taiwanille kävisi kuin Hong Kongille..."

Kiinan omana tavoitteena on saavuttaa edistysaskelia Taiwanin “palauttamisen” suhteen.

– Termi "palautettu" on vähän väärä, koska Taiwan ei ole koskaan ollut osa kommunistista Kiinaa, Penttilä huomauttaa.

Penttilä arvelee, että realistisesti ajatellen presidentti Xille olisi tärkeää, ettei Taiwanin itsenäistyminen toteudu ja ettei Yhdysvallat lisää sotilaallista läsnäoloa Taiwanissa.

Yhdysvaltojen halu suojella Taiwania kumpuaa historiallisten syiden lisäksi esimerkiksi geopolitiikasta.

– Jos Taiwan tulee osaksi Kiinaa, se on merkittävä voitto autoritääristen valtioiden blokille, joka tässä on muodostumassa, Penttilä sanoo.

Toinen syy on maailmantalous.

– Eli jos Taiwanilla tapahtuu jotain, joka tuo häiriöitä mikrosirujen tuotantoon, niin silloin koko maailmantalous kärsii.

Lisäksi on olemassa huoli demokratian tilasta maailmassa.

– Jos Taiwanille kävisi samalla tavalla kuin Hong Kongille, joka meni kiinalaiseen komentoon, niin silloin kyllä nähdään taas mahdottoman suuri menetys demokratialle maailmassa, Penttilä arvioi.

Miten tulenarka Taiwanin tilanne on? 9:32
Katso Risto E. J. Penttilän haastattelu kokonaisuudessaan – "Jos Taiwan tulee osaksi Kiinaa, se on merkittävä voitto autoritääristen valtioiden blokille".

Lue myös:

    Uusimmat