Petri Honkonen erosi Suomi-Venäjä-seuran johdosta ministerinpestinsä alettua – seura sai lähes puolet kaikista ystävyysseurojen tuista

Suomi-Venäjä -seuran rahoitusta arvioidaan uudelleen 3:46
Näin tuore ministeri Petri Honkonen kommentoi sidonnaisuuksiaan Suomi–Venäjä-seuraan

Keskustan Petri Honkonen aloitti perjantaina uutena tiede- ja kulttuuriministerinä perjantaina. Hän kertoo nyt eronneensa Suomi–Venäjä-seuran puheenjohtajan paikalta ministerintehtävänsä takia.

Honkonen toimi Suomi–Venäjä -seuran puheenjohtajana toissavuoden syyskuusta lähtien. Nyt ministerintehtävänsä alettua hän ilmoittaa luopuneensa luottamustehtävistään yhdistyksissä.

– Kun tulee ministerin tehtävään, niin silloin luovutaan eri järjestötehtävien puheenjohtajuuksista. Itselläni on ollut kolme sellaista ja olen kaikista niistä luopunut. 

Hän sanoo, ettei eroaminen Suomi–Venäjä-seuran johdosta liity suoraan Ukrainan sotaan. 

– Totta kai tilanne Suomen ja Venäjän välisen yhteistyön kannalta on hyvin vaikea. Suomi–Venäjä-seurassa on kyse Suomen ja Venäjän kansalaisten välisestä yhteistyöstä kulttuurin puitteissa, mutta kyllä sekin hankalaa tällaisena aikana on. Ei sitä voi kiistää.

Yli 800 000 euroa avustusta – nyt rahoitusta arvioidaan uudelleen

Suomi–Venäjä-seura sai tälle vuodelle opetus- ja kulttuuriministeriöltä  825 900 euroa yleisavustusta toimintaansa varten. Se on ylivoimaisesti eniten ystävyysseuroista. Toiseksi eniten tukea sai Suomen ja Viron välisiä kulttuurisuhteita vaaliva Tuglas-seura, jonka avustus oli 265 000 euroa. Kolmanneksi suurimman tuen sai Suomi–Unkari-seura, joka sai 142 000 euroa ja neljänneksi suurimman Suomen Amerikka-yhdistysten liitto, jolle myönnettiin 140 000 euroa. Mitkään muut ystävyysseurat eivät saaneet yli sataa tuhatta euroa.

Avustussummat on julkaistu opetus- ja kulttuuriministeriön internet-sivuilla.

Kaikkiaan ystävyysseuroille jaettiin tälle vuodelle yhteensä 1 887 000 euroa. Suomi–Venäjä-seura sai siis lähes puolet kaikista ystävyysseuroille jaetuista yleisavustuksista. 

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Kaikki ystävyysseurat saavat tukea samoilla kriteereillä ja päätökset tehdään virkamiesvalmistelussa. Se perustuu toiminnan laajuuteen ja vaikuttavuuteen. 

Uutta ministeriä odottaa rajoitusten kurittama kulttuuriala 9:20
Petri Honkonen vieraili tänään MTV:n Uutisaamussa. Katso koko haastattelu yltä.

Honkosen mukaan Suomi-Venäjä -seuran rahoitusta arvioidaan parhaillaan uudelleen opetus- ja kulttuuriministeriössä.

"Olennaista on se, miten autetaan kulttuurialaa"

Honkonen haluaa, että kulttuuriala toipuisi nopeasti koronan aiheuttamasta ahdingosta. 

– Toivon näköalojen luominen kulttuurialalle on keskeinen tavoitteeni. Haluan työskennellä sen parissa, että tapahtuma-ala kohdattaisiin paremmin nyt koronan jälkeen meillä valtionhallinnossakin Honkonen sanoo. 

Hän ei kuitenkaan ota kantaa luonnokseen uudesta tartuntatautilaista, jossa annetaan edelleen Aluehallintovirastoille mahdollisuus sulkea kulttuuritapahtumia, jos tartuntatautitilanne sitä vaatii.

– Olennaista on se, että miten autetaan ja tuetaan kulttuurialaa, jos pandemia tulee uudelleen. 

Hän sanoo ymmärtävänsä aiempia koronarajoituksia. 

– Meillä ei ole juurkaan nähty konkursseja. Ala on sillä tavalla autettu pahimman yli, vaikka tottakai toimijat haluaisivat, että pääsylipputuloilla eletään eikä valtion koronatuella.

Lue myös:

    Uusimmat