Mainos

Perussuomalaisten Jalonen: Paljon autoilevat hyötyisivät liikenneverkkoyhtiöstä

1:55

Ammattiautoilijat ja muut paljon ajavat hyötyisivät suunnitellusta aikaan perustuvasta tienkäyttöoikeudesta, sanoo eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja.

Ari Jalosen (ps.) mukaan polttoaineveron lasku hyödyttäisi paljon autoa käyttäviä.

Yle kertoo, että liikenne- ja viestintäministeriön selvityksen mukaan perustettava liikenneverkkoyhtiö myisi ensi vuoden alusta lähtien aikaan perustuvaa tienkäyttöoikeutta. Huomenna julkaistavan selvityksen mukaan kiinteä maksu voisi tarkoittaa viikko-, kuukausi- tai vuosimaksua. Ministeriö esittää, että samalla liikenteen veroja alennettaisiin 1,6 miljardia euroa.

Aikaan perustuva kiinteä maksu ei edellyttäisi ajoneuvon paikantamista, jota esimerkiksi perussuomalaiset on vastustanut. Selvitys mahdollistaisi kilometripohjaisten maksujen keräämisen myöhemmin, mutta paikantaminen vaatisi aina kuluttajan suostumuksen.

– Seurannalle pitää olla vaihtoehto ja sen pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Varmasti se sieltä tulee ja siinäkin on hyviä mahdollisuuksia, kunhan se on tietoturvallinen, Jalonen sanoo STT:lle.

Yle kertoo saaneensa haltuunsa esityksen huomenna julkaistavasta liikenne- ja viestintäministeriön tieliikenneselvityksestä. Jalonen sanoo kommentoivansa selvitystä lehtitietojen perusteella. Hän sanoo olleensa mukana selvitystä valmistelemassa, mutta ei ole nähnyt lopullista versiota.

– Ei se ole hallituksen esitys vaan ministeriön ja ministerin pohjapaperi, Jalonen sanoo.

Hallituksen pitäisi tehdä poliittiset päätökset liikenneverkkoyhtiöstä huhtikuun kehysriihen yhteydessä, jotta yhtiö voisi aloittaa liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) tavoitteen mukaan ensi vuoden alussa.

– Poliittisesti tarvitsee käsitellä painotukset ja luoda oikeudenmukaisin malli, Jalonen sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) ei halunnut kommentoida selvitystä ennen sen julkaisua.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja