"Perussuomalaiset kylvää epäluottamusta" – Ohisalo ja Halla-aho ottivat yhteen opettajien luotettavuudesta

Kouluihin uusia keinoja kiusaamisen kitkemiseksi: kiusaajalle porttikielto kahdeksi päiväksi – OAJ kaipaa myös opettajamitoituksia 9:22
Uutisaamussa pohdittiin eilen keinoja kiusaamisen kitkemiseksi.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ottivat Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n kuntavaalitentissä kipakasti yhteen opettajien luotettavuudesta.

Ohisalo kritisoi puheenvuorossaan perussuomalaisten nuorisojärjestön kampanjaa, jolla järjestö on kerännyt sosiaalisen median avulla kokemuksia kouluopetuksen puolueellisuudesta ja siitä, käsitelläänkö perussuomalaisia opetuksessa toisin kuin muita puolueita.

Ohisalon mukaan perussuomalaisten toiminta on viime viikkoina kylvänyt epäluottamusta suomalaiseen koulutusjärjestelmään ja suomalaisiin opettajiin, jotka Ohisalon mielestä ovat maailman parhaita.

–  Tämä instituutioihin epäluottamuksen luominen ja nakertaminen on erittäin vaarallista tälle hyvinvointivaltiolle. Itse haluan pitää kiinni siitä, että me tuemme opettajia tällaisissa vaikeissa tilanteissa, Ohisalo sanoi viitaten koronapandemiaan ja sen opettajille aiheuttamiin ongelmiin.

Halla-ahon mukaan myös Ohisalo on omalta osaltaan kylvänyt epäluottamusta suomalaisiin instituutioihin.

–  Tässä puhuu sisäministeri, joka on tehnyt parhaansa kylvääkseen epäluottamusta poliisiin asettumalla esimerkiksi erilaisten hulinoitsijoiden puolelle, Halla-aho sanoi.

–  Taas Jussi Halla-aho vääristelee, Ohisalo vastasi.

Kuntavaalikeskustelua juontanut Eeva Lehtimäki kehotti keskustelijoita pysymään keskustelun varsinaisessa aihepiirissä eli koulutusasioissa.

–  Eivät perussuomalaiset luo epäluottamusta instituutioita kohtaan. Totta kai kaikkea yhteiskunnallista toimintaa pitää pystyä kritisoimaan silloin kun on sen paikka, Halla-aho jatkoi.

Oppivelvollisuuden pidentäminen kalvaa edelleen

Kuntavaalitentti oli osa opetus- ja kasvatusalan Educa-messuja, jotka tänä vuonna järjestettiin koronapandemian takia virtuaalisessa muodossa.

Oppositiopuolueet jatkoivat vaalitentissä hallituksen toteuttaman oppivelvollisuuden pidentämisen kritisointia ja epäilivät muun muassa uudistuksen rahoituksen riittävyyttä.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin lupasi, että kunnat eivät joudu ongelmiin hallituksen "todella tärkeän tulevaisuusuudistuksen" vuoksi. 

–  Me tulemme tietenkin huolehtimaan siitä, että kunnille nämä resurssit turvataan eli että kunnat eivät ajaudu pulaan sen takia, että oppivelvollisuutta laajennetaan, Marin painotti.

–  Ilman muuta me lähdemme siitä, että kun me tuomme lainsäädäntöä, niin samalla me korvaamme kustannuksia, hän jatkoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo viittasi Kuntaliiton laskelmaan, jonka mukaan oppivelvollisuuden pidentämisen aiheuttamia kuluja ei ole riittävästi kompensoitu kunnille.

–  Nyt tämä johtaa siihen, että kunnat joutuvat leikkaamaan jo tulevana vuonna ja miettimään, millä ne tietokoneet hankitaan ja mistä kirjat. Minusta tämä oli väärä päätös, Orpo painotti.

Pyyhekumeja puolittamaan?

Myöskään kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mielestä oppivelvollisuuden pidentämiseen ei ole varattu riittävästi rahoitusta, mikä tulee heikentämään opetuksen tasoa.

–  90-luvun tapaan pitää ruveta pyyhekumeja puolittamaan, Essayah sanoi.

Essayahin mukaan eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa on laskettu, että ensi syksynä oppilasta kohden rahaa on käytettävissä 200 euroa.

–  Silläkö ostetaan läppärit ja lukiokirjat? Silläkö ostetaan kampauspäät ja kokkiveitset? On aivan selvää, että tämä uudistus on raskaasti alirahoitettu ja tällä tavalla sysätään kunnille tämä oppivelvollisuusiän kategorinen, pakollinen nostaminen. Tämä on hallitukselta vastuutonta politiikkaa, Essayah painotti.

Vasemmistoliittoa tentissä vanhempainvapaalla olevan Li Anderssonin sijaan edustanut varapuheenjohtaja Jussi Saramo muistutti, että hallitus on sitoutunut tarvittaessa palaamaan oppivelvollisuuden pidentämisen kuluihin.

–  Jos se maksaa enemmän, niin kunnille lisätään rahoitusta. Yksikään kuntapäättäjä ei voi mennä hallituksen selän taakse ja leikata tähän vedoten, koska tämä tullaan sataprosenttisesti maksamaan, Saramo sanoi.

Saramo toimii opetusministerinä Anderssonin vanhempainvapaan ajan. Anderssonin on määrä palata ministeriksi ensi kesänä.

Lue myös:

    Uusimmat