Perunasalaatti – kaikkien pyhien salaperäinen herkku

Perunasalaatti on niin uuden vuoden, vapun, juhannuksen kuin itsenäisyyspäivänkin perinneherkkua, mutta mistä tuo kermaviili- tai majoneesipohjainen lisuke erilaisine versioineen on eksynyt meidän suomalaisten juhlapöytiin, onkin hiukan epäselvempi juttu.

Tutkija, FT, dosentti Maarit Knuuttila Jyväskylän yliopiston etnologian laitokselta kertoo perunan yleistyneen Suomessa 1800-luvun kuluessa. 1700-luvun puolella sitä oli jo tarjoilla joissain pappiloissa ja kartanoissa. Salaatit eivät kuitenkaan tuolloin vielä kuuluneet vakiintuneisiin ruokalajeihin pohjolassa.

Knuutilaa arvelee, että perunasalaatti voisi olla sukua sekä karjalaiselle (venäläisvaikutteiselle) rosollille että Länsirannikon salaatille.

– Vanhin tuntemani ohje on tosin vasta vuodelta 1908 ja löytyy Kotiruoka-keittokirjan ensimmäisestä painoksesta. Toki ohje on varmaan vanhempi, kun se on keittokirjaan kelpuutettu. Kotiruoan silloiset toimittajat, Edit Reinilä, Sofien Calonius ja Valma Krank - Helsingin kasvatusopillisen ruoanlaittokoulun opettajattaret - tosin keräsivät aineistoa laajalti, esim. ruotsalaisista keittokirjoista. Täten salaatin ohje voi olla myös sieltä kotoisin, toteaa Knuuttila.

– Omassa lapsuudessani, 1960-luvun Nurmeksessa ei sitä syöty. Enkä nakkejakaan muista. Olisiko kyseessä muotivillitys, joka alkoi yleistyä 1960- ja 70-luvuilla? pohtii Knuuttila.

Perunasalaatti on säilyttänyt asemansa suosikkien joukossa varmasti sen vuoksi, että se on edullinen, melko helppotekoinen ja loputtomasti muunneltavissa oleva kaiken ikäisten herkku.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat