Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Söitkö sinäkin? Koko kansan ruoka herättää huikeita makumuistoja: "Voi, miten se olikin hyvää"

Minkälaisia makumuistoja sinulla on makaronivellistä?
Minkälaisia makumuistoja sinulla on makaronivellistä?MTV
Julkaistu 06.10.2017 11:16

MTV LIFESTYLE

Uutuuskirja kokoaa yhteen suomalaisten rakkaimmat ruokamuistot. Teoksessa muistellaan muun muassa menneiden vuosikymmenten suosikkiruokaa, makaronivelliä.

S-ryhmä julkaisi perjantaina suomalaisen ruokakulttuurin yli 400-sivuisen suurteoksen, Ruoka-Kalevalan. Tuore teos on oodi suomalaiselle ruoalle ja suomalaisten rakkaimmille makumuistoille.

S-ryhmän, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Marttaliiton toukokuussa 2016 käynnistämä jättihanke toteutettiin yhdessä suomalaisten kanssa. Ruokakalevala.fi-sivuston ja Marttojen keräyksen tuloksena saatiin taltioitua tuhansittain suomalaisten rakkaimpia makumuistoja.

Ruoka-Kalevala-teoksessa muistellaan muun muassa, miten makaronit ja erityisesti makaronivelli rantautui suomalaisten ruokapöytään.

Putkimakaronista makaronivelliin

Makaroni tuli alun perin Suomeen naapuristamme Ruotsista. Makaronilaatikkoa tiedetään tarjotun hämäläisessä pitopöydässä jo 1800-luvun puolivälissä. Tuolloin makaronilaatikko oli kuitenkin lihatonta ja muistutti tyyliltään enemmän perinteisiä joululaatikoita, peruna- tai lanttulaatikkoa. Myös makaroni oli erilaista: se oli pitkää putkimakaronia.

Ennen kuin makaronilaatikosta tuli suosikkiruoka 1900-luvulla, siitä jalostettiin velliruoka: makaronivelli. Se oli käytännössä lämpimässä maidossa keitettyä makaronia, suolaa ja mahdollisesti voita.

Makaronivellin reseptejä löytyy jo 1930-luvulla julkaistuissa keittokirjoissa, mutta koska siihen tarvittiin teollisesti tuotettuja makaroneja, se yleistyi koko kansan ruoaksi 1950-luvulla. Koko kansan ruoka ei ole liioittelua, sillä makaronivelliä söivät niin työväki kuin toimihenkilöt, ja sitä saatettiin tarjota lounaaksi tai päivälliseksi, joskus jälkiruoaksikin. Kouluruokana sitä tarjottiin kolmella vuosikymmenellä, 1940–1960-luvuilla.


Ruoka-Kalevala-kirjassa kerrotaan, että suosikkivelli on kuitenkin jakanut kansan kahtia: se on ollut sekä kaivatuin että inhotuin ruoka. Monet mainitsevat sen etenkin 1950–1960-lukujen lohturuokana. Inhokiksi se joutui monella siksi, että sitä tarjottiin kouluruokana.

Vaikka vellit pääosin unohtuivatkin vähitellen elintason kohotessa 1970-luvulta alkaen, on makaronivellistä noussut jälleen pieni muoti-ilmiö ruokaharrastajien keskuudessa.

Makumuistoja makaronivellistä

Alla muutama esimerkki Ruoka-Kalevala-teokseen koostetuista makaronivellimuistoista. Kuulostaako tutulta?

– Kun olin kipeä, minulle tuli aina ihan hirvittävä nuha. Silmät ja nenä vuosivat solkenaan. Silloin äiti teki minulle makaronivelliä, mikä oli olevinaan taivaallista, vaikka en mitään maistanutkaan. Taisi sinne kippoon vähän räkääkin tippua, mutta silti aina söin lautasen tyhjäksi.

– Pienenä, toki myös vähän isompana, vietin paljon aikaa mummoni luona. Jokaisen yökyläreissun aluksi kävimme kaupassa yhdessä. Se oli tärkeää ja siitä yökylä alkoi. Minun toiveruokaa oli aina makaronivelli ja ranskanleipä sipuliteemakkaralla, sitä tietysti sain. Voi miten se olikin hyvää. Jälkiruoaksi oli sitten mummon leipomia voisilmäpullia ja kaakaota.

– Lapsuudessani 70-80-luvuilla äitini teki meille lapsille usein makaronivelliä eli keitti tavallista putkilomakaronia maidossa. Makaronit olivat oikein hyvin kehittyneitä, siis kaukana al dente -kypsyydestä. Velli oli suurta herkkua. Tätä perinnettä jatkan omille lapsilleni välillä modernisoiden kierremakaronista ja muista nykypäivän eri makaronilaaduista tehtynä.

Lähde: Ruoka-Kalevala - eli makumuistoja Suomesta (SKS 2017)

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Muistatko vielä makaronivellin? Katjan ohjeella palaat menneille vuosikymmenilleTiesitkö? Tällaista makaronilaatikko oli Suomessa ennenTiesitkö tätä makaronilaatikosta? Ylivoimaisen jauheliha-makaronilaatikon ohje: "Hemmetin hyvä"Mummolan suosikki ja kouluruokien inhokki! Retroruokien klassikko herättää vahvoja muistoja – söitkö sinäkin makaronivelliä? Ei kelvannut juotavaksi Suomessa: Tiesitkö tätä maidosta? Näin "italialainen versio karjalanpiirakasta" nousi hittiruoaksi Suomessa – milloin sinä maistoit ensimmäistä kertaa?
RetroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Retro
  • 13.3.09:34
    Makeiset

    Merkkari-karkit palaavat kauppoihin

  • 8.3.09:44
    Makeiset

    Muistatko vielä nämä ysärikarkit ja -suklaat? Tarjouslehtinen paljastaa vuoden 1997 hinnat

  • 6.3.07:44
    Kahvi

    Anttilan kuvasto paljastaa, mitä kahvipaketti maksoi vuonna 1997

  • 10.2.11:11
    Makeiset

    Ruususuklaa, Jambo, Merkkarit ja muut – herkut, jotka halutaan takaisin kauppoihin!

  • 03.08.202410:02
    Ruoka

    Legendaariset leivät valmistuvat hetkessä – muistatko nämä koulun kotitaloustunnilta?