Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Euron halpisruoka" on todellinen klassikko: Ravitsevaa ja herkullista – maistuuko sinullekin?

Julkaistu 11.01.2018 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Hernekeitto maistuu suomalaisille vuodesta toiseen ja on tänä päivänäkin tärkeä torstairuoka monissa lounasravintoloissa, kouluissa ja puolustusvoimissa.

Jos on kasvanut Suomessa, ei taatusti ole voinut välttyä syömästä perinteistä hernekeittoa. Se on kuulunut suomalaiseen ruokaperinteeseen jo vuosisatojen ajan. Monilla on varmasti lämpimiä muistoja hernekeitosta talven kylminä pakkaspäivinä, kun keittoa päästiin nauttimaan ulkona suoraan soppatykistä. Hernekeittopäivän kruunasi tietysti jälkiruokana tarjoiltu mehevä pannukakku.

Hernekeittoa on syöty Suomessa keskiajalta lähtien. Filosofian tohtori Merja Sillanpää on kartoittanut hernekeiton alkuperän Pohjois-Saksaan. Suomeen ruoka tuli Ruotsin kautta.

Lähde: Helsingin Kaupunginkirjasto

Hernekeiton yleisin tarjoilupäivä, torstai, juontaa juurensa vuosisatojen taakse. Ennen vanhaa perjantai oli katolisten paastopäivä, minkä vuoksi torstaina oli tarve syödä mahdollisimman ravitseva ja tuhti ruoka. Hernekeitto täytti nämä kriteerit, ja oli kaiken lisäksi edullista valmistaa. Herneitä oli myös helposti saatavilla ja ne säilyivät pitkään.

Pannukakku ei ole kulkenut käsi kädessä hernekeiton kanssa läheskään yhtä pitkään, kuin viikonpäivä. Luultavimmin pannukakkua on alettu syödä hernekeiton kanssa vasta 1900-luvun alussa. Tämä johtuu siitä, että pannukakun ainesosat ovat olleet yksinkertaisesti liian kalliita kerran viikossa nautittavaksi.

"Euron halpisruoka"

Hernekeiton suosion puolesta puhuu myös se, että yksi Suomen suosituimmista valmisruoista on Jalostajan perinteinen hernekeitto. Suomen suosituinta purkkihernekeittoa myydään alkuvuoden aikana keskimäärin yli 2 miljoonaa purkillista. Normaalisti kaupassa noin euron maksavaa purkkihernekeittoa on valmistettu jo vuodesta 1952.  Kun keiton valmistaa itse kotona, jää annoksen hinta entistä alemmaksi. 

Kokeile kotona:

Perinteinen hernekeitto Sivumaku-blogin ohjeella

Hellapoliisin hernekeitto

Lähteet: Martat, Helsingin Kaupunginkirjasto

***

1:30Hernekeitto pekonikermalla

Lisää aiheesta:

Hernekeittoa syödään torstaisin ja laskiaisena – tiedätkö syyn?Miksi hernekeittoa syödään torstaisin ja laskiaisena?Oletko maistanut? Kolme todella halpaa arkiruokaa – jopa alle euron annokseltaSöitkö sinäkin legendaarista valmisruokaa? Suomen suosituimmalla purkkisapuskalla edelleen huikea miljoonamyynti Suomalaiset ahmivat juuri nyt: Euron ruoka, jolla on huikea miljoonamyynti Suomen suosituimmalla einesruoalla järjetön miljoonamyynti: "Ei enää viitsitä eikä osata valmistaa itse"
HernekeittoRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Hernekeitto
  • 27.2.15:28
    Ruoka

    Hernekeittoa syödään torstaisin ja laskiaisena – tiedätkö syyn?

  • 12.02.201814:35
    Ruoanlaitto

    Tiedätkö, miksi hernekeittoa syödään juuri laskiaisena?