Peru eteni Copa American finaaliin yli 40 vuoden tauon jälkeen – hallitseva mestari kaatui tylyin lukemin

Peru on selviytynyt jalkapallon Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen Copa American loppuotteluun ensi kertaa yli 40 vuoteen. Peru yllätti hallitsevan mestarin Chilen 3–0 Porto Alegressa pelatussa välierässä.

Loppuottelussa Peru kohtaa kisaisännän ja suurimman mestarisuosikin Brasilian. Peru ja Brasilia kohtasivat jo turnauksen alkulohkossa, tuolloin Brasilia otti 5–0-murskavoiton.

Välierässä Peru meni jo ensimmäisellä puoliajalla 2–0-johtoon. Maalintekijöinä kunnostautuivat Edison Flores ja Yoshimar Yotun. Yotunin osuma meni Chilen maalivahdin Gabriel Ariasin piikkiin, sillä hän lähti maaliltaan turhan rohkeasti hakemaan palloa. Perun Andrea Carillo ehti palloon ensin ja syötti Yotunille, joka otti pallon rinnallaan haltuun ja laukoi maaliin.

Kolmannen osuman teki ottelun lopussa Perun suurin tähti Paolo Guerrero.

Perun maalivahti Pedro Gallese, joka pelasi huonosti murskatappiossa Brasilialle, oli nyt vahva ja teki useita tärkeitä torjuntoja. Chilen Eduardo Vargasin pusku ohitti tosin Gallesen toisen puoliajan alussa, mutta osui tolppaan. Chile sai vielä Perun 3–0-maalin jälkeen rangaistuspotkun, mutta Gallese torjui Vargasin yrityksen.

Perun ilme piristyi

Peru pelasi Copa American finaalissa viimeksi 1975, jolloin se voitti jälkimmäisen kahdesta mestaruudestaan. 2010-luvulla Peru on pitkän korpivaelluksen jälkeen tehnyt paluuta maanosan huipulle. Se saavutti Copa American pronssia vuosina 2011 ja 2015 ja selviytyi vuoden 2018 MM-turnaukseen 36 vuoden tauon jälkeen.

Peru selvisi alkulohkosta jatkoon lohkokolmosten vertailusta, mutta vaisujen alkulohkopelien jälkeen juuri kukaan ei odottanut joukkueelta mitään pudotuspelivaiheessa. Peru kuitenkin pudotti puolivälierissä Uruguayn rangaistuspotkuilla, ja Chileä vastaan joukkueen peli-ilme oli täysin erilainen kuin aiemmin.

–  Joukkue on palannut takaisin perusasioihin, syöttelemme ja juoksemme kovaa, maalintekijä Yotun sanoi.

–  Ottelu Brasiliaa vastaan (alkulohkossa) oli vaikea, mutta tästä tulee erilainen ottelu. Meillä on finaali voitettavanamme. Meidän täytyy tehdä kovasti töitä ja päästä nostamaan pokaalia.

Kultaisen pelaajasukupolvensa tähdittämä Chile oli voittanut kaksi edellistä Copa American mestaruutta. Nyt se suuntaa pronssiotteluun Argentiinaa vastaan, jonka se kaatoi kahden edellisen Copa American finaaleissa.