Pertti Salolainen vaimoineen sai harvinaisen kutsun Windsorin linnaan – prinssi Philip järjesti yllätyksen, joka löi suurlähettilään ällikällä

Ex-kansanedustaja Pertti Salolainen tapasi perjantaina menehtyneen prinssi Philipin useita kertoja toimiessaan suurlähettiläänä Lontoossa. Yksi kohtaaminen oli kuitenkin hyvin erityinen.

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Pertti Salolainen, 80, muisteli MTV Uutiset Liven haastattelussa lukuisia kohtaamisiaan perjantaina 99-vuotiaana menehtyneen prinssi Philipin kanssa. Salolainen tapasi Edinburghin herttuan lukuisia kertoja toimiessaan Lontoossa Suomen suurlähettiläänä vuodet 1996-2004.

Yksi kohtaaminen oli hyvin erityinen: Salolainen vaimoineen sai kerran harvinaisen kutsun yökylään Windsorin linnaan.

– Ensimmäinen toimenpide oli se, että vastapestyt ja silitetyt vaatteet laitettiin siellä uudestaan pesuun, Salolainen muistelee nauraen.

Illalla Salolainen vaimoineen istui hienolla illallisella kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin seurassa. Paikalla oli kaikkiaan noin parikymmentä henkeä, muun muassa BBC:n pääjohtaja ja arkkipiispa. Salolaisen mukaan ilta oli hyvin rento vaikutusvaltaisesta seurueesta huolimatta.

– Corgi-koirat juoksivat jaloissa. Tosi miellyttävä, rento ja mukava ilta, jossa myös kuningatar ja prinssi Philip rentoutuivat todella, Salolainen muistelee.

Suurimmasta yllätyksestä ikimuistoisella vierailulla vastasi prinssi Philip, joka pyysi myöhään illalla Salolaista mukaansa kirjastoon. Kirjastossa Salolainen huomasi ällistyksekseen, että sinne oli laitettu esille kaikki Windsorin kirjaston Suomea koskeva kirjallisuus, jonka prinssi Philip itse esitteli Salolaiselle.

– Me sippailimme siinä sitten gintonicia ja noin tunnin kuluttua menimme kauniisti nukkumaan. Aamulla heräsimme siihen, kun säkkipilli soi oven takana.

Prinssi Philip muistetaan myös kuolemattomista lohkaisuistaan. Hän on muun muassa tokaissut olevansa kenties maailman kokenein muistolaattojen paljastaja viitaten tuhansiin edustustehtäviinsä. Edinburghin herttua ei myöskään aina peitellyt tulistumisiaan ja kulmikasta luonnettaan.

– Hänhän ei ollut hirveän helppo ihminen, pohtii myös Salolainen, mutta muistutti haastattelussa useampaan kertaan, kuink korvaamaton tuki prinssi Philip oli  kuningatar Elisabetille peräti 73 vuotta kestäneen avioliiton aikana.

– Hän oli valtava tuki kuningattarelle. Tämä tulee olemaan todella vaikeaa kuningattarelle.

Buckinghamin palatsi tiedotti prinssi Philipin kuolemasta perjantaina iltapäivällä Suomen aikaa. Hovin mukaan Edinburghin herttua nukkui pois rauhallisesti kotonaan Windsorin linnassa.

Prinssi Philipin vointi puhutti alkuvuodesta paljon, sillä hänet vietiin helmikuun puolivälissä sairaalahoitoon. Hovi kertoi tuolloin, että Edinburghin herttua kärsii infektiosta. Maaliskuun alkupuolella sen sijaan tiedotettiin, että toiseen sairaalaan Lontoossa siirretylle kuninkaalliselle oli tehty sydänoperaatio.

Neljän viikon sairaalareissun jälkeen prinssi Philip pääsi kuitenkin vielä palaamaan Windsorin linnaan, jossa hän vietti viimeiset viikkonsa.

Mihin Salolainen vei prinssi Philipin, kun tämä vieraili Suomessa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat