Persoonallisuus muuttui antibioottikuurin jälkeen – kukaan ei uskonut, että oudosta oireyhtymästä kärsinyt mies ei oikeasti ollut kännissä

8:53
Huomenta Suomessa puhuttiin suolistobakteerien merkityksestä ihmisen terveydelle.

Yhdysvaltalaismies kärsi vuosia niin sanotusta panimo-oireyhtymästä. Kukaan ei kuitenkaan uskonut, että humalaiselta vaikuttava mies ei oikeasti ollut juonut alkoholia, kertoo BMJ Gastroenterology -julkaisussa ilmestynyt tapausraportti.

Auto-brewery syndrome, suomalaisittain vaikkapa panimo-oireyhtymä, on harvinainen tila, jossa suolisto valmistaa alkoholia erityisesti sokeri- ja hiilihydraattipitoisesta ruoasta. Oireyhtymä aiheuttaa humalan kaltaisia oireita, vaikka ihminen ei alkoholia olisikaan juonut.

Näin kävi 46-vuotiaalle yhdysvaltalaismiehelle. Mies oli muutoin terve ja käytti vain vähän alkoholia, kertoo tapauksesta uutisoinut Science Alert -sivusto. Ongelmia tuotti kuitenkin se, että hänen elimistönsä tuotti alkoholia omin nokkinensa.

Persoonallisuus alkoi muuttua antibioottikuurin jälkeen

Miehen ongelmat alkoivat vuonna 2011 antibioottikurin jälkeen. Viikko lääkkeiden käytön lopettamisen jälkeen mies huomasi persoonallisuutensa muuttuvan. Hän oli masentunut ja aggressiivinen sekä kärsi muistin menetyksistä ja ”aivosumusta”.

Mies joutui lopettamaan työnsä. Hän sai diagnoosikseen masennuksen. Mies sai hoidoksi keskusteluapua ja masennuslääkkeitä.

"Rattijuopumus" sysäsi halun hakea apua

Oireiden todellinen syy alkoi paljastua vuonna 2014, kun poliisi eräänä aamuna pysäytti autolla ajaneen miehen. Poliisien silmissä mies oli selkeästi humalassa, vaikka kuski itse asian kielsi. Niin poliisit kuin sairaalahenkilökuntakaan eivät nielleet miehen väitteitä siitä, ettei hän ollut nauttinut alkoholia.

Mies päätti itse etsiä itselleen apua. Lopulta ulostenäyte paljasti, että hänen elimistössään oli ottanut vallan Saccharomyces cerevisiae -sieni, joka tunnetaan myös olut- ja viinihiivana. Hiiva käyttää hiilihydraatteja ja tuottaa alkoholia. Miehellä diagnosoitiin panimo-oireyhtymä vuonna 2017.

Lääkärit uskovat, että syy suolistobakteerien muutoksille oli antiboottikuuri. Antibiootit muuttavat suoliston mikrobiomia, mikä saattoi potilaan tapauksessa mahdollista sienen liiallisen kasvun.

Lopulta miehen suoliston normaaliflooraa hoidettiin tuhoamalla sientä ja antamalla miehelle probiootteja. Lisäksi mies noudatti kuusi viikkoa hiilihydraatitonta dieettiä.

Elämä palasi takaisin uralleen

Puolitoista vuotta myöhemmin mies oli oireeton. Vain kerran hänen elimistönsä oli ”repsahtanut” tuottamaan alkoholia – pizzan ja limun nauttimisen jälkeen.

Mies on lopettanut masennuslääkkeiden käytön ja palannut takaisin töihin. Hän voi nykyään syödä tavallista, myös hiilihydraatteja sisältävää ruokaa. Mies on iloinen, että ihmiset eivät enää luule, että hän on kaappijuoppo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja