Espoon Perkkaan kappelin tuhoutuminen kipeä isku – espoolainen Arja haikeana: "Joululaulujen aikaan tupa aina täynnä"

Kappeli tuhoutumassa täysin Espoossa – voimakas haju leviää pääkaupunkiseudulla 8:52
Pelastuslaitoksen mukaan Espoon Leppävaarassa sijaitseva Perkkaan kappeli on tuhoutumassa täysin.

Espoolaisen Arja Lipposen mukaan täysin tulipalossa tuhoutuva Perkkaan kappeli oli hyvin suosittu paikka erityisesti lapsiperheille. MTV Uutiset Live oli palopaikalla tänään aamulla.  

Espoon Leppävaarassa Perkkaan kappelissa syttyi tulipalo keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos sai hälytyksen palosta automaattisen palohälytyksen kautta hieman ennen puoli neljää yöllä. Sammutustyöt ovat käynnissä. 

Espoolaiselle Arja Lipposelle kappeli oli hyvin tuttu paikka. MTV Uutiset Live jututti Lipposta palopaikalla.  

– Tämä oli todella mukava ja miellyttävä paikka. Olemme viettäneet paljon aikaa täällä lasten kanssa niin muskarissa kuin päiväkerhoissakin.

Lipponen sanoo haikein mielin, että kirkkosalissa oli hyvä leikkiä lasten kanssa.

– Tuolit sai siirrettyä kätevästi sivummalle ja levittää lasten lelut kirkkosalin lattialle, Lipponen kertoo.

Lipponen ja moni muu espoolainen kertoo, että kappelissa ja sen pihapiirissä vietettiin monia tapahtumia vapusta juhannukseen ja jouluun sekä perinteisiä häitä että ristiäisiä. Kappeli oli hyvin suosittu perhejuhlien pitopaikka.

– Jouluisin kauneimpien joululaulujen aikaan tupa oli aina täynnä, Lipponen muistelee.

Espoon seurakuntayhtymän mukaan Perkkaan kappeli on Espoon toiseksi vanhin kirkkorakennus keskiaikaisen Espoon tuomiokirkon jälkeen. Kappeli on valmistunut vuonna 1929 ja peruskorjattu täysin vuonna 2014.

Kappelin historiallinen tunnelma kosketti erityisesti Lipposta eikä sen vuoksi juurikaan käynyt Leppävaaran suuremmassa kirkossa.

Tulipalon syttymisajankohta nyt pääsiäisen alla on surullisen huono: tänään iltaseitsemältä kappelissa piti olla kiirastorstain messu.

"Kappeli on korjauskelvoton"

MTV Uutiset Liven haastattelussa oli myös Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Clas Tallberg.

– Jälkisammutustyöt ovat tällä hetkellä käynnissä. Kattorakenteita puretaan nyt koneellisesti purkukouralla. Kappeli on korjauskelvoton, Tallberg sanoo.

Tulipalosta johtuva voimakas palon haju leviää myös pääkaupunkiseudulle. 

– Savu on aina vaarallista, mutta (Perkaan kappelista johtuvat) savupitoisuudet ovat sen verran pieniä, ettei niistä ole vaaraa perusterveille ihmisille, Tallberg sanoo.

Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta automaattisen palohälytyksen kautta hieman ennen puoli neljää yöllä.

Ensimmäinen pelastusyksikkö saapui palopaikalle muutaman minuutin jälkeen hälytyksestä. Palo oli ehtinyt levitä jo silloin kappelin vesikattorakenteisiin, myös koko kappelin ulkoseinä oli tulessa. 

– Palo on lähtenyt kappelin sisäänkäynnin vierestä, sanoo Tallberg. 

Palomestarin mukaan sitä ei vielä tiedetä, oliko palo aiheutettu tahallisesti. Palo on joka tapauksessa alkanut kappelin ulkopuolelta. 

Kappeli oli palon syttymishetkellä tyhjillään, eikä kukaan ole loukkaantunut palossa. Paloalue on eristetty ja sammutustöitä jatketaan puoleen päivään asti. 

Palo ei ole levinnyt kappelin lähellä olevaan Perkkaan seurakuntataloon. Kappeli ja seurakuntatalo sijaitsevat aivan Kehä I:n vieressä.

Lue myös:

    Uusimmat