Perheterapeutti kertoo: Tähän parisuhteessa joudutaan usein pettymään

Muuttaako avioliitto parisuhdetta? Vahvistusta suhteelle voi hakea parisuhdekurssilta. – Monet avoliitossa olevat pohtivat, onko puoliso juuri se oikea, haluaako sitoutua ja onko valmis hankkimaan lapsia, perheterapeutti Liisa Välilä kuvailee.

Klisee kuuluu, että avioliiton solmivat ajattelevat naimisiinmenon muuttavan parisuhdetta parempaan päin, mutta jos todellisuus lyö vasten kasvoja, itsensä löytää huonosta avioliitosta.

Parisuhdekursseja järjestävän Kataja ry:n toiminnanjohtaja, perheterapeutti LiisaVälilä tyrmää myytin. Hän kertoo, että avioliitto usein muuttaa suhdetta vakaampaan suuntaan, eikä se ole pelkkä harhainen uskomus.

– Moni sanoo, että se luo luottamuksen ja vakauden. Kyllä se edelleen kertoo, että puolisot ovat tosissaan. Avioliitto luo yhä juridisen turvan ja antaa tilaa suojaisalle rakkaudelle, Välilä huomauttaa.

Monet kantavat mukanaan riittämättömyyden pelkoa

Sitoutumisen voi jakaa sisäiseen ja ulkoiseen. Sisäisiä sitoutumisen merkkejä ovat asioista keskusteleminen, yhteenkuuluvuuden tunne luottamuksesta vakuuttuminen ja henkinen sitoutuminen. Ulkoisia taas ovat esimerkiksi avioliitto, sormukset, yhteinen asuntolaina tai sukunimi.

Vihkivalan solmiminen on ulkoinen sitoutumisen merkki ja se auttaa Välilästä usein sellaisissa tilanteissa, joissa sisäiset merkit eivät tunnu riittävän.

– Monille ulkoiset merkit ovat tärkeitä. Kun kiintymys on arkipäiväistynyt ja alkaa herätä kysymyksiä siitä, pitääkö toinen itsestä, ulkoiset merkit tukevat sitoutumista, Välilä selittää.

– On suhde mikä tahansa, niin monet kantavat mukanaan hylätyksi tulemisen ja riittämättömyyden pelkoa. Pelkoa siitä, ettei riitäkään eikä kumppani ole tyytyväinen, tällöin ulkoiset sitoutumisen merkit voivat olla tärkeitä. Ne antavat myös motivaatiota hakea apua, jos jokin suhteessa ei toimi.

Onko puoliso Se Oikea?

Vaikka tilastot kertovat ihmisten menevän naimisiin entistä myöhemmin eikä moni pidä sitä enää välttämättömyytenä, Välilän havaintojen mukaan vähemmistössä ovat ne pariskunnat, jotka ehdottomasti haluavat olla menemättä naimisiin. Avioliitto pitää pintansa Suomessa.

Monet haluavat Katajan kursseille saapuessaan lähinnä selvittää, sopivatko todella kumppanin kanssa yhteen ja pohjustavat näin naimisiin menoa.

– Monet avoliitossa olevat pohtivat, onko puoliso juuri se oikea, haluaako sitoutua ja onko valmis hankkimaan lapsia, Välilä kuvailee.

– Parisuhdekursseilla on hyvä mahdollisuus nähdä yhteisessä suhteessa olevat hyvät asiat ja hankkia tietoa ja taitoa suhteen hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Useilla kursseilla nuoret parit ovat tulleet tulokseen, että heillä on aika hyvät eväät ja voisivat mennä naimisiin.

Tässä joudutaan usein pettymään

Luulevatko monet sitten avioliiton muuttavan niitäkin asioita, joihin se ei todellisuudessa vaikuta? Välilä myöntää, että sellaisiakin ihmisiä on. Mutta usein kumppani joutuu taistelemaan toisen suhteettomien odotusten kanssa jo ennen avioliittoa.

– Parisuhteessa ylipäätänsä on valitettavan usein ajatus, että kumppani tekee minusta onnellisen. On unelma siitä, että löytää puolison, joka tukee, rohkaisee ja rakastaa ja oma elämä muuttuu sillä valoisammaksi ja iloisemmaksi. Tässä joudutaan usein pettymään siihen, ettei kumppani tehnytkään sitä ja onnen avaimet ovat omassa taskussa.


Lue myös:


Juulia Jauhimo, juulia.jauhimo(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat