Perheenäidin murhan oikeuskäsittely alkoi dramaattisesti: Nainen sylki vartijan kasvoille

Helsingin käräjäoikeuden istunto Pikku Huopalahden viime keväänä tapahtuneen murhan oikeuskäsittelyssä alkoi tänään erikoisissa merkeissä, kun yleisön joukossa saliin saapunut henkilö aiheutti häiriötä.

Oikeussaliin ensimmäisten joukossa tullut nainen sylkäisi murhasta syytettyä miestä päin.

Suurin osa syljestä osui kuitenkin rikosseuraamuslaitoksen vartijaan, joka joutui pesemään kasvojaan ennen istunnon aloittamista.

Sylkäisijää ei enää päästetty takaisin istuntosaliin, vaan hänet käännytettiin ovelta, kun hän myöhemmin pyrki takaisin saliin.

– Teidän pitää nyt pitää tämä järjestys yllä täällä salissa, harmistunut vartija sanoi puheenjohtajalle ennen kuin lähti pesemään kasvojaan.

Pienessä salissa oli tiivis tunnelma. Salin keskelle oli edelleen asetettu sermi, joka jakoi uhrin sukulaiset ja syytetyn eri puolille. Välikohtauksen jälkeen istunto pääsi alkamaan.

Kyseessä uhrin sisko

Myöhemmin aamupäivällä kävi ilmi, että sylkäisijä oli ampumalla surmatun 37-vuotiaan naisen sisko.

Oikeuden puheenjohtaja, käräjätuomari Sami Vainikka puhutteli naista ennen kuin tämä kutsuttiin todistajaksi oikeudenkäyntiin

– Tänne ei tulla hyökkäämään kenenkään kimppuuun. Meillä on mahdollisuus antaa järjestyssakko, jos käyttäydytään huonosti. 

Nainen pahoitteli, että sylki osui syytetyn sijaan vartijaan. 

Syyttäjä esitteli miehen takkia

Pikkuhuopalahti_takki
Kuva: Poliisi

Kyseessä on murhasyytteen käräjäoikeuskäsittelyn toinen päivä. 37-vuotias kahden lapsi äiti löydettiin viime huhtikuussa vakavasti loukkaantuneena parkkihallista. Häntä oli ammuttu kahdesti päähän. Hän kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa.

Teosta syytetään hänen entistä puolisoaan, 49-vuotiasta miestä. Mies kiistää rikoksen. Puolustuksen mukaan mikään todiste ei kiistattomasti osoita miestä tekijäksi.

Oikeudenkäynnin aluksi syyttäjätoi oikeussaliin näytille miehen tapahtumapäivänä käyttämän takin.

Mies oli heittänyt tekopäivänä käyttämänsä takin roskiin, ja syyttäjän mukaan takin poisheittäminen osoittaa miehen syyllisyyttä. Takin hihasta otetusta näytteestä on löytynyt ruutisavujäämiä, jotka sopivat teossa käytettyihin patruunoihin.

Mies on kertonut heittäneensä takin pois, koska se oli vanha ja resuinen. Hän oli vienyt sen Vihdintiellä sijaitsevan bussipysäkin roska-astiaan, josta poliisi myöhemmin sen löysi.

– Pystyttekö tulla näyttämään nämä repeämät minulle, aluesyyttäjä Saara Tiittanen kysyi syytetyltä?

Pikkuhuopalahti_roskis

Syytetty heitti takin roskiin, koska se oli liian lämmin

Takissa ei silminnähden ollut ainuttakaan repeämää ja se oli hyväkuntoinen, lukuun ottamatta poliisin hihasta leikkaamia näytepaloja.

– Minusta tuntuu, ettei minun tarvitse tulla näyttämään, mistä kohdista takki oli repeytynyt, syytetty vastasi tulkin välityksellä.

Syyttäjä käänsi vielä takin ympäri, ja koko oranssi vuori oli täysin ehjä.

– Takki oli liian lämmin tähän säähän, syytetty huomautti.

– Tärkeintä on se, että olen poliisille kertonut heti, missä tuo takki on. Jos minulla olisi ollut jotain salattavaa, en tietenkään olisi kertonut, missä tuo takki on.

Esitutkinnasta käy kuitenkin ilmi, että mies kertoi poliisille aluksi käyttäneensä tapahtumapäivänä eri takkia.

Myös miehen puolustaja, varatuomari Tuukka Tieksola huomautti, ettei takista ole löydetty lainkaan verta tai uhrin dna:ta, vaikka väitetysti mies olisi ampunut naista kahdesti lähietäisyydeltä auton takapenkiltä käsin.

Oikeudenkäynti jatkuu tänään syytetyn ja todistajien kuulemisilla.

Juttua päivitetty 17.8. kello 11.10: Lisätty tieto sylkäisijän roolista oikeudenkäynnissä ja puheenjohtajan reaktio toimintaan.

Lue myös:

    Uusimmat