Perheen päivä vesillä päättyi 9-vuotiaan kuolemaan – amerikkalaisäiti varoittaa huomaamattomasta tappajasta: "Kukaan meistä ei ollut ajatellut sitä"

Amerikkalainen perhe menetti yhden jäsenen, kun 9-vuotias poika kuoli häkämyrkytykseen venereissulla, kertoo Today-uutissivusto. Kokeneet veneilijät pistivät myrkytyksestä kertovat oireet auringonpistoksen piikkiin. Nyt surun murtama äiti varoittaa muita traagisella tarinallaan.

Cassandra Free ei tiennyt yli 20 vuoden veneilykokemuksestaan huolimatta, että ulkoiluharrastus voisi koitua kuolemaksi häkämyrkytyksen vuoksi. Kolmen lapsen äiti sai opin kamalimmalla mahdollisella tavalla, kun hänen kuopuksensa, 9-vuotias Andrew Brady, menetti vesillä vietetyn päivän jälkeen tajuntansa eikä koskaan herännyt.

Päivä veneen takaosassa johti häkämyrkytykseen

Cassandra haluaa varoittaa muita salakavalasta tappajasta. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Andrew vietti elämänsä viimeisen päivän veneen takaosassa ja muun muassa "wakeboardaamassa". Wakeboardingissa vesilaudalla tasapainottelevaa henkilä vedetään veneen perässä. Päivän päätteeksi poika oli väsynyt, ärtynyt ja pahoinvoiva. Äiti kertoo lapsensa ryömineen veneen takaosaan ja käpertyneen. Kun Andrewin isä yritti hetken kuluttua nostaa poikaa ylös, tämä vierähti hervottomana veteen.

Isä hyppäsi lapsen perään ja löysi tämän lopulta veden alta. Mutta Andrew, joka oli vanhempiensa mukaan taitava uimari, ei osoittanut elonmerkkejä. Pitkään jatkunut elvytys ei auttanut lasta virkoamaan. Kun ensihoitajat saapuivat paikalle, he totesivat, ettei pojalla ollut enää aivotoimintaa.

Myöhemmin Andrew'n kuolinsyyksi selvisi häkämyrkytys. Lapsi oli ollut eloton jo siinä vaiheessa, kun hän tippui veteen. Myös Cassandran kahdella vanhemmalla pojalla oli häkämyrkytys.

Äiti julkaisi varoittavan päivityksen ohessa muun muassa kuolinsyyntutkijan raportin. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täällä.

Häkämyrkytys ei aina oireile ennen tajuttomuutta

Häkämyrkytys on myrkytystila, joka johtuu hiilimonoksidille altistumisesta.

Hiilimonoksidi eli häkä on väritön, hajuton ja mauton kaasu, jota syntyy kaikkien hiiltä sisältävien polttoaineiden palaessa. Häkä sitoutuu veren hemoglobiiniin ja estää sitä kuljettamasta happea. Lisäksi häkä voi myös suoraan vaurioittaa kudoksia.

Suuri altistuminen aiheuttaa useimmiten tajuttomuuden ilman varoittavia oireita. Joillain ihmisillä saattaa esiintyä esimerkiksi päänsärkyä, huimausta, korvien soimista tai pahoinvointia ennen tajunnan menetystä. Jos oireita ilmenee, tulee lähteä välittömästi lääkäriin.

Yleisimmin häkämyrkytykset aiheutuvat bensiinikäyttöisen auton tyhjäkäynnistä suljetussa tilassa ja polttoaineella tai kaasulla hiljaa käyvistä lämmitinlaitteista, kertoo Terveyskirjasto. Tupakointi tai runsas altistuminen liikennepäästöille voivat johtaa lieviin häkämyrkytysoireisiin.

Suomessa häkämyrkytykseen kuolee keskimäärin noin sata henkeä vuodessa. Kuolemaan johtaneet häkämyrkytykset johtuvat useimmiten huoneistopalosta tai itsemurhasta.

Veneen takaosa riskialuetta

Vaikkakin se on harvinaista, Todayn haastattelema yhdysvaltalainen ensihoitolääkäri Ryan Stanton kertoo, että häiriöt tai vuodot veneen järjestelmässä voivat johtaa siihen, että matkustajat altistuvat kaasuille.  Hänen mukaansa suurimmassa osassa veneitä aluksen takaosa on riskialuetta, koska yleensä moottorin pakokaasut poistuvat sieltä. Erityisesti hitaalla vauhdilla ajaminen ja moottorin tyhjäkäynti voivat johtaa hiilimonoksidin muodostumiseen.

Kuopuksensa menettänyt Cassandra Free toivoo, että voi tarinallaan varoittaa muita vanhempia ja veneilijöitä häkämyrkytyksen vaarasta veneillessä.

– Kukaan meistä ei ollut koskaan kuullutkaan siitä. Kukaan meistä ei ollut ajatellut sitä. Olimme järkyttyneitä, hän luonnehtii veneilevän lähipiirinsä reaktioita.

Korjaus 2.10. klo 11.20: Korjattu wakesurfing wakeboardingiksi.

Lue myös:

    Uusimmat