Pepe Willbergillä ja Fredillä oli suunnitteilla yhteinen kiertue ja uusi laulu – sitten Fredi ei enää vastannutkaan puhelimeen

3:42
Näin ystävät muistelevat edesmennyttä Frediä MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Matti "Fredi" Siitosen kuolema oli hänen ystävälleen Pepe Willbergille iso isku. Fredi oli lähettänyt hänelle vastikään uuden laulun "Olen vapaa", jota oli tarkoitus muokata yhdessä myöhemmin. Kesken jäi myös yhteisen tenorikiertueen suunnittelu.

Pepe Willberg luonnehtii edesmennyttä Matti "Fredi" Siitosta hauskaksi mieheksi, joka lähti aina innostuneesti mukaan uusiin hankkeisiin.

– Fredi oli pelimannihenkinen, erittäin huumorintajuinen, sanavalmis ja mukava tyyppi. Meitä yhdisti korkealta laulamisen lahja, Willberg toteaa. 

– Hän oli aina valmis, kun hänelle jotain ehdotti, että tehdään vaan, vahvistaa myös Willbergin vaimo Pauliina Visuri, joka järjesti aikoinaan Willbergin, Fredin ja Petri Laaksosen yhteisen PopTenorit-kiertueen.

"Sitten Fredi ei enää vastannutkaan puhelimeen"

Fredin kuolema tuli Willbergille täytenä yllätyksenä. Hän oli yrittänyt Visurin kanssa juuri tavoitella Frediä puhuakseen mahdollisista uusista tenorikonsertista kevään aikana, kun tieto kuolemasta tavoitti heidät.

– Fredi oli aiemmin kertonut olleensa jossain leikkauksessa ja opettelevansa vasta uudestaan kävelemään. Toisella kerralla, kun asiaa mietittiin, hän kertoi olevansa vielä väsyksissä ja toivovansa, että palattaisiin asiaan myöhemmin. Viime viikolla Fredi ei enää vastannutkaan puhelimeen. Laulutriomme kolmas jäsen Petri Laaksonen soitti sitten eilisiltana ja kertoi, että Fredi on kuollut.

– Vaikea on käsittää sitä vieläkään, että se on totta, Willberg sanoo.

Fredi tarjosi Willbergille uutta laulua

Fredi oli lähettänyt vuodenvaihteessa Willbergille myös uuden kappaleen. Laulun nimi oli "Olen vapaa".

– Hän oli ajattelut, että se sopisi minun laulettavakseni. Mutta minulla levytysasiat tahtovat kestää ja oli puhetta, että me sitä yhdessä rukattasiin vielä minun makuni mukaan. Mutta sekin jäi tekemättä.

Ensikohtaaminen tapahtui yllättävässä paikassa

Willberg tapasi Fredin ensimmäisen kerran varsin karussa ympäristössä: maakuntaravintolan miestenhuoneessa.

– Olin Paradise-yhtyeen kanssa keikkamatkalla 1970-luvun alkupuolella. En muista, olimmeko menossa majoittumaan johonkin hotelliin vai vain ravintolaan välipalalle tai syömään, mutta niin kuin usein tapahtuu, kun auto pysähtyy, ensin mennään käymään miestenhuoneessa – ja kukas siellä olikaan vastassa muu kuin Fredi. 

Fredi tervehti ovesta astunutta kollegaansa huikkaamalla ”Wilppu, moi!”

–J a siitä meidän tuttavuutemme lähti, Willberg naurahtaa. 

Kymmenien konserttien kiertue toi artisteille 1 000 euroa

Ystävyys lujittui myöhemmin PopTenoreiden kiertueella. Yhtye teki Olli Ahvenlahden jazz-orkesterin kanssa vuonna 2003 kaikkiaan 40 keikkaa. 

– Ne olivat semmoisia huumoripitoisia juttuja ja kolmiäänistä laulua alusta loppuun. 

Rahaa kiertueesta ei jäänyt säästöön asti.

– Kun taloutta ruvettiin viimeisen keikan jälkeen laskeskelemaan, voitiin todeta, että meillä jäi 40 keikasta tuhat euroa per nokka, Willberg toteaa huvittuneena.

Se ei kuitenkaan harmittanut laulajia.

– Siihen liittyi niin paljon kaikkea muuta kuin se fyrkka. Me on kaikki lähdetty tähän mukaan pelkästään musiikillisista syistä: musiikin kuuntelun nautinnosta ja siitä ajatuksesta, että jonain päivänä pystyy saamaan (laulu)instrumentista irti jotain sellaista, mikä kuulostaa edes vähän musiikilta. Sellainen tekemisen riemu ei tietenkään lopu koskaan.

Fredi antoi palautetta tv-ohjelmasta

Willbergin viimeiset muistot Fredistä liittyvät hänen antamaansa palautteeseen, jota hän lähetti viimesyksyisestä Elämäni biisit -ohjelmasta. Yksi Ylen ohjelman vakioartisteista oli Pepe Willberg.

– Lähes poikkeuksetta hän antoi lauluistani palautetta tekstiviestin muodossa. Luulen, että ne kaikki olivat positiivisia. Tai en ainakaan muista yhtään negatiivista, Willberg naurahtaa.

Jutun kuvat: Pauliina Visuri.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja