Pelson vankilamurhaajalle ehdotonta vankeutta vaimonsa törkeästä pahoinpitelystä ja kaksivuotiaan poikansa hakkaamisesta sählymailalla – ehti olla vapaana vain muutaman kuukauden

Pelson vankilan raa'asta vartijamurhasta elinkautiseen tuomittu ehti olla vapaana alle puoli vuotta ennen kuin päätyi uudestaan vankeuteen. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 43-vuotiaan Toni Kristian Heikkilän reiluksi kolmeksi vuodeksi vankilaan vaimonsa törkeästä pahoinpitelystä ja kaksivuotiaan poikansa pahoinpitelystä.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta vaimonsa tapon yrityksestä, mutta oikeus lievensi veitsellä tehdyn teon nimikettä.

Rikollisjärjestö United Brotherhoodiin kuuluva mies yritti puukottaa vaimoaan kaulaan tammikuun lopussa Pirkkalassa. MTV Uutisten tietojen mukaan nainen odotti miehensä vapautumista vuosikausia, taisteli väsymättä tämän oikeuksista vankeusaikana, muiden muassa oikeudesta tavata parin yhteisiä lapsia ja uskoi miehensä muuttuneen.

Perhe muutti hieman ennen miehen vapautumista Pirkkalaan, jossa koko perheen piti asua yhdessä. Kun mies sitten vapautui, huumeet veivät häntä nopeasti erilleen perheestään.

Mies löysi myös uuden, huomattavasti vaimoaan nuoremman naisystävän.

Tammikuinen riita miehen ja hänen vaimonsa välillä johtui näistä ristiriidoista perhe-elämässä. Perheen lapset olivat paikalla, kun mies alkoi ensimmäisen kerran pahoinpidellä vaimoaan.

Väkivaltaa lasten nähden

Tammikuun puolivälissä perheen lapset olivat kotona, kun isä alkoi pahoinpidellä äitiä. Perheen tytär todisti oikeudessa tapahtumista.

Tytär heräsi vanhempiensa riitelyyn ja hetken kuluttua hänen pikkusiskonsa ilmestyi hänen huoneeseensa. Pikkusisko vaati isosiskoa soittamaan hätäkeskukseen, koska oli nähnyt isän kuristavan äitiä ja lyövän kaksivuotiasta pikkuveljeä sählymailalla selkään kahdesti.

Kun nainen yritti paeta, mies tarttui naista hiuksista ja riuhtoi niin, että nainen kieri portaat alas.

Pahoinpitelyjen aikana mies potkaisi vaimoaan silmäkulmaan, tarttui kiinni kurkusta ja painoi seinää vasten. Tytär kertoi oikeudessa, että näki kun äidin jalat roikkuivat ilmassa isän kuristaessa tätä.

Isä lopetti väkivallan, kun tytär huusi äitiä.

MTV Uutisten tietojen mukaan nainen hakeutui tämän jälkeen lapsineen turvakotiin.

Väkivalta jatkui

Kun nainen palasi perheen yhteiseen kotiin tammikuun lopussa, mies yritti puukottaa häntä. Mies painoi naisen jälleen seinää vasten, otti puukon ja uhkasi viiltää kurkun auki.

Mies myös yritti toteuttaa tekonsa, mutta nainen onnistui torjumaan veitsen viillot kädellään ja rimpuilemaan pakoon tilanteesta.

Tilanne jatkui perheen kodin pihamaalla, missä nainen makasi maassa ja yritti torjua miehensä hyökkäystä. Vaimolla oli kädessään veitsi, jolla hän huitoi ilmaan estääkseen miestä tekemästä  enää väkivaltaa.

Syyttäjä epäili myös vaimoa pahoinpitelystä, sillä miehen leukaperään tuli naarmu. Oikeus kuitenkin hylkäsi syytteen, sillä naarmu ei aiheutunut teräaseesta.

Naapurin kiinnostava todistus

Veitsitilanteen jälkeen mies pakeni naapuritaloon. Naapuri todisti tästä oikeudessa ja kertoi kokeneensa tilanteen painostavana.

Naapurin mukaan mies oli selkeästi päihtynyt ja pyysi heti sisään tultuaan foliota, johon kietoi sitten puhelimensa, ettei sitä voitaisi jäljittää.

Mies pyrki pysymään kaiken aikaa naapureidensa saunassa ja kielsi naapureitaan soittamasta hätäkeskukseen. Mies kertoi naapureilleen, että vaimo oli puukottanut häntä, mutta tunnusti hieman myöhemmin puukottaneensa itse vaimoaan.

Tässä yhteydessä mies myös pohti, oliko vaimo enää hengissä.

Mies myös tarjosi naapureilleen kokaiinia palkkioksi, jos naapurinmies kertoisi tapahtumista miehen esittämällä tavalla. Naapuri ei suostunut.

Vaimo oli hakenut apua toisesta naapurista ja painostava tilanne keskeytyi, kun poliisit tulivat paikalle. Poliisi löysi miehen hallusta Smith &Wesson -merkkisen 22 kaliiberin pistoolin, kaksi lipasta ja 114 kappaletta patruunoita.

Mies ehti olla elinkautisen vankeutensa jälkeen vapaana vajaat puoli vuotta. Hän on ollut vangittuna tammikuun lopusta lähtien.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiasta ratkaisunsa keskiviikkona. Oikeus katsoi Heikkilän syylliseksi vaimonsa törkeään pahoinpitelyyn ja vaimoon kohdistuneeseen kahteen perusmuotoiseen pahoinpitelyyn. Lisäksi oikeus tuomitsi miehen kaksivuotiaan poikansa pahoinpitelystä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Oikeus katsoi, että näistä rikoksista oikeudenmukainen rangaistus on kaksi vuotta ja kolme kuukautta ehdotonta vankeutta. Koska miehellä oli kuitenkin elinkautisesta jäljellä jäännösrangaistusta, oikeus määräsi sen täytäntöönpantavaksi.

Yhteiseksi rangaistukseksi oikeus määräsi miehen kolmeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankilaan.

Lisäksi mies joutuu maksamaan vaimolleen 7 500 euroa ja pojalleen 450 euroa kärsimyskorvauksia.

Oikeus passitti Heikkilän Riihimäen vankilaan. 

Taustalla verinen vankilamurha

Toni Heikkilä on aiemmin tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen Pelson raa'asta vankilamurhasta. Uhriksi joutui 47-vuotias vanginvartija.

Rikos tapahtui, kun mies päätti paeta helmikuussa 2004 Pelson vankilasta kymmenen vuotta itseään vanhemman vankilatoverinsa kanssa. Miehet pahoinpitelivät vartijan hengiltä muiden muassa kirveellä ja isokokoisella vasaralla.

Tämän jälkeen miehet kohdistivat erittäin voimakasta väkivaltaa samoilla välineillä myös puutöiden siviiliopettajaan, joka vammautui teossa vaikeasti.

Kaksikko pakeni Pelson vankilasta pahoinpidellyn opettajan autolla, mutta poliisi sai heidät kiinni jo muutaman kymmenen kilometrin päästä.

Mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta ja murhan yrityksestä talvella 2006. Oikeus piti tekoja silmittöminä ja pitkäkestoisina.

Rikosvyyhti on Suomen historian verisimpiä vanginvartijoihin kohdistuneita väkivallantekoja.

Vapautuminen peruttiin kerran

Helsingin hovioikeus päätti vuonna 2018 päästää murhasta tuomitun miehen ehdonalaiseen vapauteen vuoden 2019 lopussa, kun mies oli ollut vapautensa menettäneenä yli 14 vuotta.

Hovioikeuden mukaan miehen vapauttamista puolsivat muun muassa hänen lämpimät ja vakiintuneet perhesuhteensa sekä vahva tukiverkosto.

Lisäksi mies oli vankeusaikanaan opiskellut muun muassa lukio-opintoja ja osallistunut erilaisiin kursseihin.

Vapauttamista vastaan puhuivat puolestaan tuomioon johtanut teko, vankila-aikaiset päihteisiin liittyvät rikkeet sekä miehen jäsenyys järjestäytyneessä rikollisryhmässä. Mies oli liittynyt vankeusaikana United Brotherhoodiin.

Jälkimmäinen seikka ei tosin painanut hovioikeuden mukaan tarpeeksi, sillä mies oli liittynyt ryhmään vasta vankilassa, eikä hän ollut tehnyt rikoksia sen lukuun.

Hovioikeuden ratkaisusta äänestettiin.

Lue myös:

    Uusimmat