Mainos

Hyinen "viileystippa" ottanut Suomen hallintaansa: Lähes pakkasöitä, dramaattinen lämpötilaero viime vuoteen

4:34
Meteorologi kertoo, milloin on näköpiirissä edes pieni lämpötilan nousu.

Viime vuoden käristyskupoli on nyt kaukainen haave ja yölämpötilat hätyyttelevät paikoitellen lähes pakkasen puolella.

Suomessa heinäkuu jatkuu viileänä ja pilvisenä suurimmassa osassa maata, kertoo Forecan meteorologi Jenna Salminen. Toisin oli vuosi sitten, kun suomalaisia helli tai piinasi – riippuen keneltä kysytään – 30 päivää kestänyt helleputki.

– Viime kesänä käristyskupoli aloitteli lämmittämistään juurikin näihin aikoihin, Salminen kertoo MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

– Seitsemäs heinäkuuta oli ensimmäinen käristyskupolin hellepäivä tässä 30 päivän helleputkessa ja korkeimmat lämpötilat nousivat tuona aikana yli 30 asteen.

Toisin on tänä vuonna...

Toisin on tänä vuonna, sillä tällä heinäkuisella tai heinähyisellä viikolla Suomessa on ollut jopa hallaöitä, eikä pakkanenkaan ole ollut kaukana. Myös uimavedet ovat noin neljä astetta keskimääräisempää viileämpiä.

– Tällä hetkellä Suomen yllä on pohjoisesta valahtanut tippa kylmää ilmaa, joka on hieman suurempikin tippa. Tippa on viime yönä laskenut lämpötilat monin paikoin pohjoisessa ja idässä hallankin puolelle, eikä yöpakkanenkaan ole ollut kaukana. Lämpötila on sinne nollan paikkeille päässyt laskemaan.

Tästä hyinen viileystippa johtuu

Viileystippa johtuu Salmisen mukaan idässä olevasta matalapaineesta, joka on pyörittänyt Suomen ylle kylmää ilmaa suoraan pohjoisesta. Vuodenaikaan nähden lämpötilat ovat selvästi keskimääräistä alhaisempia.

– Loppuviikolla vastaavanlaisia öitä on luvassa. Aina kun tuuli on pikkaisen heikompi ja sää on selkeä, kylmät yöt ovat edessä pohjoisessa ja idässä sekä vähitellen Pohjanmaalla. Etelässäkin yöt ovat viilenemässä.

Helle pilkistää?

Hyinen sää jatkuu ainakin ensi viikkoon asti, mutta sitten jotain positiivista voi olla horisontissa. Salmisen mukaan viileämpi ilma voi olla ensi viikolla mahdollisesti väistymässä, jolloin tavanomainen kesäsää palaa.

– Vielä en uskalla sanoa, olisiko hellettä tulossa vai ei, mutta pieni mahdollinen lämpötilan nousu on näköpiirissä, Salminen päättää.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja