Pelottava tutkimus supertason tekoälystä: "Sitä ei voi ymmärtää eikä varsinkaan hallita"

Synkät visiot ihmiskuntaa uhkaavasta tekoälystä ovat tuttuja lukemattomista scifielokuvista. Mutta mielikuvituksellisten elokuvien lisäksi tekoälystä on tehty myös tieteellisiä laskelmia - ja laskelmatkin ovat synkänpuoleisia.

Aiemmin tänä vuonna julkaistun, Max Planck -instituutin tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan supertason tekoäly saattaisi osoittautua melko ongelmalliseksi hallittavuuden suhteen.

Science Alert -tiedesivusto kirjoittaa ongelmana olevan, että kehittynyt tekoäly ylittää ihmisen käsityskyvyn.

Tutkijaryhmän mukaan on hyödytöntä asettaa superkehittyneelle tekoälylle sellaisia sääntöjä, kuten ”Älä vahingoita ihmistä” tai "Älä tuhoa maapalloa". Tämä johtuu siitä, että ihmiset eivät voi ymmärtää kehittyneen tekoälyn tekemiä johtopäätöksiä. Tutkijoiden mukaan tekoälyn määränpäät saattavat olla ihmisille tyystin käsittämättömiä saati sitten hallittavissa.

Tietotekniikan tutkija Iyan Rahwan Max-Planck -instituutista kommentoi, että supertason tekoälylle asetetut suoja-algoritmit olisivatkin käytännössä käyttökelvottomia.

Yksi vaihtoehto voisi olla kehittyneen tekoälyn rajoittaminen eristämällä siltä esimerkiksi verkkoyhteys. Tutkijoiden mukaan tämäkään ei olisi kuitenkaan hyvä ratkaisu, koska tämä rajoittaisi tekoälyn saatavuutta. Miksi siis rakentaa superkehittynyttä keinoälyä, jota ei voisi käytännössä käyttää, kyseenalaistaa tutkimus.

– Maailmaa hallitseva superälykäs kone kuulostaa scifiltä, mutta jo nyt on olemassa koneita, jotka suorittavat tiettyjä tärkeitä tehtäviä riippumattomasti ilman, että ohjelmoijat ymmärtäisivät täysin, miten ne ovat oppineet sen, väittää tietotekniikan tutkija Manuel Cebrian Max-Planck -instituutista.  

Lue myös:

    Uusimmat