Pelkkä parempi palkka ei kannusta pitkäaikaistyötöntä töihin – ihmisen koko arkea on kyettävä tukemaan: "Jokainen meistä tarvitsee sekä porkkanaa että keppiä"

Eroon kannustinloukuista 3:35

Kannustinloukut mielletään usein vain taloudellisiksi, mutta loukkujen taustalla voi olla muitakin syitä. Jos elämäntilanne ei tue työntekoa, taloudellinen porkkana ei välttämättä riitä.

Katso videolta: Huomenta Suomen keskustelu kannustinloukkujen purkamisesta

Kannustinloukkuja syntyy usein pienituloisille ja työttömille, jotka elävät sosiaaliturvaetuuksilla. Töihin meneminen ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa, sillä tulot eivät nousisi olennaisesti aiemmasta tilanteesta.

Me-säätiön kehittämispäällikkö Lisa Björklund kertoi Huomenta Suomessa, että lähtökohtaisesti ihminen haluaa tehdä töitä. Pitkäaikaistyöttömyydessä elänyt voi lannistua, eikä vaivoin tuilla ylläpidettyyn arkeen haluta ottaa riskejä.

– Elämäntilanne voi olla monimutkainen. Työn vastaanottaminen ei ole aina niin ilmeistä ja helppoa, mitä ulkopuolelta helposti ajatellaan, kun ei tunneta ihmisen tilannetta syvällisemmin, Björklund sanoi.

Loukut eivät vain taloudellisia

Björklundin mukaan pitkittyneestä työttömyydestä voi olla vaikea muuttaa oman arkensa logistiikkaa työelämään sopivaksi.

Tilanteesta voi muodostua niin sanotusti byrokratialoukku. Työttömyydestä työelämään siirtyminen vaatii paljon asioiden uudelleenjärjestelyä: tukien sovittelua, työmatkojen suunnittelua ja kenties lasten hakemista päiväkodista.

– Ei auta vain taloudellinen kannustin, mikä siihen työhön kannustaa, vaan täytyy muukin elämäntilanne olla työn vastaanottamista tukevaa.

Porkkana ja keppi

Perustulokokeilua on aika ajoin esitetty yhtenä ratkaisuna loukkujen purkamiseen.

– Jos halutaan perustulon rinnalla pitää perusturvaetuuksia, kuten asumistukea ja toimeentulotukea, ei päästä kaikista kannustinloukuista eroon, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Ilari Ilmakunnas.

Aktiivimallia taas on kritisoitu "keppimalliksi", jossa työtöntä rankaistaan. Me-säätiön Liisa Björklundin mukaan ei voi vain yksiselitteisesti kiristää sosiaaliturvaa, vaan kannustimia tarvitaan.

– Jokainen meistä tarvitsee sekä porkkanaa että keppiä. Hyvinvoinnin notkelmissa on niin monia kasautuneita ongelmia, että yhdellä porkkanalla sieltä ei ponnisteta työmarkkinoille, sanoi Björklund.

Lue myös:

    Uusimmat