Pelkkä kansan vastaus ei sinetöi pysyvää talviaikaa – näin ja tällaisella aikataululla Suomen virallinen kanta muodostuu

Kesäaika romukoppaan 5:02

Kellojen siirtoa koskevassa kyselyssä selvisi, että suomalaiset kannattavat niukasti enemmän kellojen siirtämistä talviaikaan. Suomen virallinen kanta selviää kuitenkin vasta loppuvuodesta.

Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että kellojen siirtelyn on loputtava. Liikenne ja -viestintäministeriön kyselyn perusteella niukka enemmistö, 52 prosenttia äänestäneistä, haluaisi pysyä talviajassa. Suomen virallinen kanta ei kuitenkaan ole vielä selvillä.

Yksikön johtaja Elina Thorström liikenne- ja viestintäministeriöstä vahvistaa, että Suomen virallinen kanta pysyvän ajan valintaan selviää aikaisintaan loppuvuodesta, kun kyselyn avoimet vastaukset on analysoitu ja muut lausunnot on saatu.

– Avoimien vastausten tulokset analysoidaan ja lisäksi tiedustellaan asiantuntijoiden, elinkeinoelämän ja muiden keskeisten sidosryhmien näkemyksiä asiaan. Tämän jälkeen asiaa käsitellään valtioneuvostossa ja eduskunnassa, Thorström kertoo.

Tulosten analysoinnissa käytetään laajaa asiantuntijaverkkoa, jotta saadaan selvitettyä, millaisia vaikutuksia tulevalla päätöksellä on eri toimialoille. Eduskunta päättää lopulta mikä aika valitaan pysyvästi käyttöön, jos kellojen siirtelystä luovutaan EU:ssa.

Kansallisesti Suomi ei voi päättää kellojen siirtelystä luopumisesta, vaan asiasta on päätettävä EU:ssa. Jos direktiivi hyväksytään, se tapahtuu Euroopan parlamentin ja neuvoston yhteispäätöksin. Vasta tämän jälkeen se saatetaan kansallisesti voimaan kussakin EU-jäsenvaltiossa.

Lue myös:

    Uusimmat