Pelkäätkö lapsesi puheen viivästyneen? 10 tapaa, joilla voit itse edistää oppimista

Puheen viivästyminen on harvoin merkki mistään vakavammasta, sillä jokainen meistä kehittyy omassa tahdissaan. On kuitenkin asioita, joiden avulla voit tukea lapsesi puhetta. 

Lapsen puheen viivästyminen huolettaa helposti vanhempia ja vertailu ikätovereihin voi olla tuskallista – miksi naapurin poika sanoo jo monta sanaa, kun meidän lapsemme osaa vain yhden?

Jokainen kehittyy omassa aikataulussaan ja usein myös eri taidot kehittyvät eri tavalla – joku on hyvä pomppimaan ja kiipeilemään, toinen puhumaan. 

On asioita, joita voit tehdä tukeaksesi lapsesi puheen ja sanaston kehitystä. Niitä kannattaa harjoittaa, vaikka puheen kanssa ei olisikaan ongelmia. 

1. Sanoita lapsesi touhuja

Kuvittele, että olet lapsesi henkilökohtainen urheiluselostaja ja kerro, mitä hän tekee – "oi, sinä sait laitettua lusikan suuhun! Hieno juttu! Sinä maistoit mansikkasoppaa, oliko hyvää? Sinä hymyilet, sinä tykkäät mansikkasopasta" ja niin edelleen. 

2. Laula lapsellesi

Sanoja on helpompaa oppia laulujen kautta. Myös runot ja lorut kehittävät sanastoa. 

3. Touhutkaa yhdessä!

Katselkaa valokuvia, tehkää helppoja askarteluja, piirtäkää ja musisoikaa – kaikki yhdessä touhuaminen kehittää lapsesi sanavarastoa. 

Pyri leikkimään lapsesi kanssa vähintään puolesta tunnista tuntiin joka päivä. 

4. Selkeytä sanoja

Kun lapsesi osoittaa valaisinta ja huutaa innokkaana "ammpu, ammppu", pyri vastaamaan toistaen esineen nimeä – älä siis vastaa "hyvä kulta, niin on", vaan sano "Kyllä, siellä on lamppu, hieno lamppu!".

5. Tarjoa leikkiseuraa

Leikki on lapsen työtä, niin myös taaperoiässä. Kaverusten väliset leikit kehittävät sosiaalisia taitoja, mutta myös puheen kehitystä. 

6. Laajenna sosiaalisia piirejä

Älkää pysytelkö vain kotosalla, vaan tutustukaa naapureihin, jutelkaa kaupan kassalle ja keskustelkaa säästä lenkkipolulla. Myös sinun sosiaaliset ympyräsi parantavat lapsesi kehitystä. 

7. Lisää sanoja lapsesi sanastoon

– Näetkö tuon? Se on talo! Eikö ole hieno, punainen talo!

Pyri tuomaan sanoja lapsesi sanastoon – näytä hänelle uusia asioita ja anna niille merkityksiä. 

8. Varo pilkkaamasta lapsen puhetta

Lapsen puhe on suloista ja hassua, mutta varo, ettet vahingossa pilkkaa häntä väärin lausutuista sanoista ja tee siitä vitsiä. 

9. Tutti pois!

Tutti voi viivästyttää lapsen puhetta. Tuttia ei tarvitse pelätä, mutta siitä vieroittautumisessa ei tarvitse viivytelläkään. 

10. Kysy ammattilaisen mielipidettä

Jos asia huolettaa, siitä kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa. Neuvolassa puheen kehitystä seurataan automaattisesti ja voit jutella huolistasi myös siellä. 

Video: Milloin äiti on iloinen? Suomalaislapset kertovat.

Lue myös:

    Uusimmat