Pelkäätkö hiustenlähtöä? Vältä arkipäiväisiä virheitä!

Hiustenlähtö on suomalaisnaisten keskuudessa yleinen ongelma. Hiusten kuntoon ja kasvuun voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Hiustutkija kertoo, miten.

Terve hius elää kuudesta kahdeksaan vuotta. Normaalisti ihmiseltä lähtee päivässä 50–100 hiusta. Tällöin ihmiset eivät juuri huomaa hiustenlähtöä, koska hiuksia syntyy samaa tahtia.

Hiustenlähtöön saattaa havahtua vasta myöhemmin, kun huomaa hiustensa ohentuneen. Osa havaitsee ongelman esimerkiksi silloin, kun harjaan tai lavuaariin kertyy paljon hiuksia.

Hiustenlähtöä aiheuttavat muun muassa hiuspohjan tai koko kehon tulehdukset, kilpirauhasen vajaatoiminta, ravitsemus ja stressi. Ongelman aiheuttajia pystytään määrittelemään tutkimalla hiusjuuren solukehitystä. Se kertoo myös muusta terveydentilasta, kuten yliherkkyyksistä tai suolisto-ongelmista.

– Pahin tulehduksen aiheuttaja on huono ravinto: säilöntäaineet, lisäaineet ja ravinnon yksipuolisuus, hiustutkija Annikki Hagros-Koski sanoo.

Hiustutkijan mukaan ongelmat ovat lisääntyneet muutamassa vuosikymmenessä. Nykyisin hiusongelmia on jopa pienillä lapsilla. Hagros-Kosken nuorin asiakas on ollut alle 1,5-vuotias.

– Ennen ravinto oli yksipuolista mutta ravitsemus monipuolista. Nyt on toisinpäin.

Hiustutkijan mukaan hiuksiin ja päänahkaan ulkoisesti levitettävillä tuotteilla ei ole hoitovaikutusta, koska niiden vaikuttavat aineet eivät pääse tarpeeksi syvälle päänahkaan. Hiustenhoidossa ja hiustenlähdön ehkäisyssä tärkeintä onkin ravinto.

– Viime vuosina on pelätty rasvoja, mikä näkyy hiuksissa. Hyvien rasvojen puute on merkittävä syy hiustenlähtöön, Hagros-Koski sanoo.

Suosi näitä

– Kananmuna on hiusten hyvinvoinnille ruoka-aine numero yksi. Siinä on samaa valkuaisainetta kuin hiuksissa.

– Hiuksille tekevät hyvää monet rasvat, kuten esimerkiksi omega-rasvahapot 3, 6 ja 9 sekä kalaöljyt.

– Karppaus on hiuksille huono, koska hiusten hyvinvointiin vaaditaan myös hiilihydraatteja. Vihanneksissa ja hedelmissä on enää 10–90 prosenttia ravintoaineita aiempaan verrattuna, joten kannattaa suosia luomuvihanneksia ja -hedelmiä.

Vältä näitä

– Maitotuotteet vaikuttavat terveyteen monella tavalla positiivisesti, mutta hiusta ne haurastuttavat.

– Vältä liian tiheää hiustenpesuväliä. Jos tali ja hiki pestään pois joka päivä, tuloksena on liika puhtaus, joka aiheuttaa hiustenlähtöä.

Lue myös:

AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!

Face-sarjassa pyritään mallimaailman huipulle:

AVA / Leenastiina Simola

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja