Pelkäätkö hämähäkkejä? Tätä väriä sinun kannattaa vältellä

0:37

Uusi tutkimus paljastaa, että hämähäkit ovat erityisen persoja vihreälle värille.

Videolla kissa yrittää pyydystää painajaismaisen kokoista hämähäkkiä.

Hämähäkkien kiinnostuksen voi uuden tutkimuksen mukaan herättää vihreällä värillä.

Cincinnatin yliopiston biologit huomasivat susihämähäkkinaaraita havainnoidessaan, että kahdensanjalkaiset reagoivat vahvimmin videoihin, joissa koirashämähäkki erottui selkeästi taustastaan.

Eniten kiinnostusta susihämähäkkinaaraiden parissa herätti vihreä väri. Varsinkin värin intensiivisyys näytti vaikuttavan siihen, miellyttikö se hämähäkin neljää silmäparia vai ei.

Jos toivoo, ettei hämähäkki kiinnitä huomiota itseen, kannattaa pukeutuessa ja sisustaessa vältellä kirkkaan vihreän sävyjä.

Hämähäkit ovat käytännössä värisokeita

Hämähäkit näkevät ainoastaan vihreän ja ultravioletin sävyjä. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ötököiden lempiväri on nimenomaan vihreä.

– Hämähäkit ovat käytännössä värisokeita, mutta ne ovat herkistyneitä vihreille aallonpitoisuuksille, selittää tutkimusta tehnyt George Uetz.

Luonto muokkaa hämähäkkien näkökykyä

Tutkijat huomasivat myös, että vuodenajat vaikuttivat hämähäkin näkökykyyn. Selitys löytynee siitä, että hämähäkkien noustessa maan pinnalle keväisin lehtiä ei juurikaan ole. Tällöin näkyvän valon spektri on laaja, mihin hämähäkkien näkökyvyn on mukauduttava.

Vuodenajan vaihtuessa keväästä kesään luonto muuttuu vihreäksi. Tällöin hämähäkkien näkökyky muokkautuu erottamaan asioita värikästä vihreää taustaa vasten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja