Pelastakaa Lapset Al-Holin leirin olosuhteista: "Siellä on äärimmäinen hätä" – leirillä edelleen yli 50 000 ihmistä

Tämä on al-Holin lasten tilanne nyt – tuhannet lapset jumissa surkeissa leirioloissa jo yli kolme vuotta 3:55
Tämä on al-Holin lasten tilanne nyt – tuhannet lapset jumissa surkeissa leirioloissa jo yli kolme vuotta.

Al-Holin leirillä pidetään suljettuna yli 50 000:ta ihmistä, joista yli 60 prosenttia on lapsia.  

Pelastakaa Lapset -järjestön ohjelmajohtaja Anne Haaranen sanoo, että arvioiden mukaan leirillä on edelleenkin kymmenen suomalaista naista ja lasta.

– Leirin epäinhimilliset olosuhteet ovat heikentyneet entisestään. Siellä on äärimmäinen hätä: ei ole vettä, riittävästi ruokaa, terveyspalveluita eikä suojaa, Haaranen sanoo.

Haarainen on erityisen huolissaan leirillä, telttaolosuhteissa elävistä lapsista sekä siitä, että talvi on tulossa. Leirillä olevia voi uhata hypotermia.  

Toinen uhka liittyy riittämättömään hygieniaan ja sen myötä leirillä leviäviin tauteihin esimerkiksi koleraan.

– Monet leirillä olevista lapsista ovat sairaana. Keuhkokuume ja ripulitaudit ovat suuria uhkia erityisesti pienille lapsille.

Koulunkäyntimahdollisuuksiakaan leirin lapsilla ei Haaraisen mukaan juuri ole.

Viime vuonna leirillä kuoli 79 lasta

Leirillä kuoli viime vuonna 79 lasta, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö tuoreessa raportissaan. Leirillä viime vuoden aikana kuolleista ihmisistä 35 prosenttia oli järjestön mukaan alle 16-vuotiaita.

Järjestö kertoo, että osa lapsista menehtyi tapaturmissa sekä heihin kohdistetun väkivallan seurauksena. Moni menehtyneistä lapsista olisi voitu pelastaa riittävällä sairaanhoidolla, järjestö kirjoittaa raportissaan.

Myös Haarainen mainitsee väkivallan, mutta myös pakkoavioliittojen ja pakkotyön olevan suuria uhkia lapsille.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoo, että leirillä on myös erotettu väkisin 11-vuotiaita poikia äideistään.

– Pelastakaa Lapset -järjestö järjestää Al-Holin leirillä mahdollisuuksien mukaan terveydenhoitoa ja muita palveluita, Haarainen kertoo.

Kuitenkin siihen suljettuun osaan leiriä, jossa ulkomaalaiset naiset ja lapset ovat, on Haaraisen mukaan vaikea päästä ja niin ollen toimittaa heille esimerkiksi perusterveydenhuollon palveluita.  

Haaraisesta suurin epäkohta Al-Holin leirissä on se, että yli kymmenen maata, joiden kansalaisia leirillä on, eivät huolehdi kansalaisistaan, vaikka ovat sitoutuneet noudattamaan YK:n lapsen oikeuksien -sopimusta. 

Lue myös:

    Uusimmat